Zorg

Spreken en slikken – Column ALS Mariska van Gennep

De logopediste belt. Ze vraagt hoe het met Sjonny gaat, of hij al veel gebruik maakt van de spraakcomputer. Ik geef aan dat hij nog zoveel mogelijk zelf wil praten en dat wij hem nog steeds (met soms moeite) kunnen verstaan. Gelukkig hebben we een gezin, dat als de één hem niet verstaat, het de ander wel lukt. En.. soms duurt het even voordat ik doorheb wat hij zegt. Lastig, maar het gaat nog steeds wel! Ik vertel haar ook, dat de spraakcomputer een goed bedacht hulpmiddel is, maar wel iets wat heel veel moeite kost. wij

Ik zal het nader verklaren: Je kijkt met je oog naar een beeldscherm. Dat is makkelijk. Maar dan moet je met je oog naar één (grote) letter kijken. Blijven kijken, tot een meedraaiend klokje helemaal rond is. (20 seconden). Dan heb je één letter. Soms worden er al woorden aangegeven, maar dan moet je daar weer 20 seconden naar kijken. Oftewel, het kost je moeite om a. naar de letter te kijken en b. heel geduldig te blijven, voordat je een woord of zin hebt. Ikzelf heb het na 5 minuten opgegeven. Ik heb meer luistergeduld gelukkig.

Ik vertel haar ook dat Sjonny op dit moment meer heeft aan de Ipad in bruikleen van de stichting ALS op de Weg. Ze vraagt of daar spraakapps op zijn geïnstalleerd en ja, die staan er op. Niet dat hij er al heel veel gebruik van maakt, maar toch, als er mensen zijn die hem echt niet verstaan, is dit wel een redelijke oplossing. En zolang hij nog iets op deze Ipad kan intypen is dit voor hem iets simpeler. Ook dit duurt langer dan gewoon praten, maar is toch vlotter dan de computer.

Dan vraagt ze naar Sjon’s eten en drinken. Of hij zich vaak verslikt. Wel iets meer dan voorheen. Met name bij het eten. Ik vertel dat hij het vlees al in kleine stukjes snijdt. Ze geeft aan, dat er dan binnenkort misschien het eten (vlees) beter gemalen kan worden. In gedachten zie ik Sjon’s reactie al.. Over aardappels en groente kan saus of jus, zodat het allemaal sappiger wordt en als het ware makkelijker wegglijdt in Sjon’s keel. Voor verslikken bij drinken kan Sjon gebruik maken van een verdikkingsmiddel. Je drinkt dan koffie op vladikte. Ik zal het hem doorgeven, maar ook hier heb ik mijn twijfels.

Op het laatst vertelt de logopediste dat er kaartjes bestaan voor mensen met ALS. “Volgens mij ken ik ze wel en misschien hebben we ze al” flitst het door me heen. Deze kun je bijvoorbeeld als je ergens bent, aan mensen geven, zodat ze begrijpen dat je niet snel (pratend) reageert. Ik reageer door aan te geven, dat we niet altijd zin hebben om uit te leggen wat er aan de hand is. Dan sta ik wildvreemden te sussen om onze situatie, die zij zo erg vinden. Laat maar, ik zeg vaak, dat mijn man een spraakprobleem heeft. Iets makkelijker voor de time being. Gelukkig begrijpt ze me.

Als ik even later naar Sjonny loop en vertel wat er in het gesprek vertelt wordt kijkt hij me aan met een blik van “meen je dat?” Het verdikkingsmiddel wordt inderdaad geweigerd. Hij verslikt zich wel met drinken, maar geeft aan dat hij het nog kan ophoesten. Dat was ook de vraag van de logopediste, zolang het ophoesten nog gaat, is het goed, dan is het lichaam nog sterk genoeg. Zodra dat minder wordt, bestaat gevaar voor longontsteking, want eten of drinken komt en blijft dan in de longen. Sjonny wuift het nog even weg. Net als eten malen. Hier heeft hij heel duidelijk geen zin in.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog.

 

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht