Zorg

Bestraling bij borstkanker is beter dan alleen weghalen borst

Vrouwen bij wie een borst is afgezet vanwege kanker, overlijden veel vaker dan vrouwen die een borstsparende operatie ondergaan. Het gaat om een verschil van iets meer dan 20 procent, blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.

borstreconstructie, borstkanker

Foto: NDC Mediagroep

Het onderzoek is uitgevoerd onder alle vrouwen in Nederland die lijden aan borstkanker. In de groep van vrouwen die een borstsparende operatie met bestraling krijgen, is 76,8 procent na 10 jaar nog in leven. Van de patiënten die een borst lieten afzetten, is na dezelfde periode 59,7 procent nog in leven.

Bestraling

Het verschil wordt mogelijk veroorzaakt door de bestralingen, die vrouwen na een borstsparende operatie altijd krijgen. Die behandeling is na amputaties niet standaard. Per individu wordt bekeken of bestraling moet worden toegepast.

Sabine Siesling van de universiteit Twente, die het onderzoek begeleidde, zegt daarover: ,,Het lijkt erop dat de radiotherapie het verschil maakt.”

Vervolgonderzoek

Er moet nog vervolgonderzoek worden gedaan om te kijken of het inderdaad aan de bestraling ligt en of er niet voor moet worden gekozen ook na een amputatie vaker bestralingen in te zetten, om eventuele toekomstige uitzaaiingen tegen te gaan. In sommige gevallen maken vrouwen zelf de keuze voor een amputatie. ,,Dat kan bijvoorbeeld omdat hun thuissituatie het niet toelaat. Radiotherapie is best belastend, het betekent dat je elke dag naar bijvoorbeeld een kliniek toe moet.” Dat is moeilijk wanneer iemand kleine kinderen heeft, of een drukke baan.

Nieuwe inzichten

Siesling ziet in dat haar onderzoek zuur kan zijn voor vrouwen die in het verleden kozen voor een amputatie en die nu horen dat hun overlevingskansen daardoor wellicht tegen vallen. ,,Maar het is dankzij deze vrouwen dat we nu tot nieuwe inzichten zijn gekomen. In de toekomst kan de keuze met behulp van goede voorlichting nog beter worden afgewogen dan nu al gebeurt.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht