Zorg

Hooikoorts. Niezend onder de kerstboom door hazelaar

Wie allergisch is voor de pollen van de hazelaar moet tijdens de kerst rekening houden met niesbuien en tranende ogen. Door het zeer zachte weer van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars weken eerder dan normaal.

kerstboom

Met temperaturen ruim boven de 10 graden zullen veel hazelaars rond de kerst al in bloei staan, melden deskundigen van onder meer Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum op de website Nature Today.

Dat hazelaar, en ook de els, al bloeien komt door de extreem hoge temperaturen in de afgelopen weken in combinatie met een paar nachten met vorst aan de grond half oktober. De twee boomsoorten hebben in de winter een koude periode nodig om snel in bloei te komen zodra de temperaturen flink oplopen. Voor de hazelaar en de els is de lichte vorst waarschijnlijk een signaal geweest dat het winter was.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht