Zorg

Zorggroep Patyna draait opslag toezichthouders terug

De fors hogere beloning voor de toezichthouders van zorggroep Patyna is voorlopig van de baan. Ze zouden 25 tot 100 procent meer gaan verdienen, en dat leidde binnen en buiten de organisatie tot flink wat discussie. De raden van toezicht van Zorggroep Plantein en Zorggroep Tellens komen daarom terug op hun besluit. De oude vergoeding (7000 euro per jaar voor leden, 10.500 euro voor de voorzitter) blijft voorlopig in stand.

2010-06-23 00:00:00 ZOETERMEER - ILLUSTRATIE. Kosten en de zorg. Maatregelen stijgende kosten gezondheidszorg. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Patyna ontstaat op 1 januari uit de fusie van beide organisaties. Vier leden van de oude raden van toezicht gaan mee en krijgen gezelschap van drie nieuwe toezichthouders. Voorzitter Henk Wilbers zegt in een verklaring: ,,Het is achteraf duidelijk dat wij onvoldoende rekening hebben gehouden met wie we nu zijn als organisaties en de gevoelens in onze directe omgeving. Dat betreuren we. Natuurlijk zijn wij niet blind voor dat signaal.”

De hogere vergoeding werd aanvankelijk verdedigd met drie argumenten. De organisatie verdubbelt door de fusie en wordt complexer van aard. Van de nieuwe toezichthouders wordt bovendien een grotere inzet verwacht door verscherpte regelgeving.

Als derde factor werd genoemd de per 1 januari in werking tredende richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid inzake de Wet Normering Topinkomens (WNT2). Aan de ene kant is die wetswijziging bedoeld om de maximumsalarissen in de zorg omlaag te brengen. Tegelijk maakt die wet het mogelijk om toezichthouders juist ruimer te belonen, met maximaal 10 (leden) tot 15 procent (voorzitter) van de maximale beloning die de bestuurder van de organisatie ontvangt. Voorheen waren die percentage 5 en 7,5.

De nieuwe raad van toezicht gaat in 2016 in gesprek met de ondernemingsraad en de centrale cliëntenraad van Patyna over ,,een passend en gedragen nieuw beloningsbeleid”. Daarbij zal gekeken worden naar de beloningen bij vergelijkbare organisaties.

Patyna houdt zich bezig met ouderenzorg en thuiszorg en heeft woonzorglocaties op dertig plekken in vijf Friese gemeenten. Er werken ongeveer 2800 medewerkers. Plantein is gevestigd in Joure, Tellens in Bolsward.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht