Zorg

Tel je zegeningen! – Column Gerdien Boeringa

De neurochirurg kijkt me aan. Voor het eerst ben ik bij hem op het spreekuur en ben blij juist bij deze arts te zijn beland. Wat een prettige man en idem-dito gesprekspartner. We bespreken afbeeldingen van de MRI en zien duidelijk hoe en waar het probleem ontstaat.

Boeddha-zegening

Al een tijd heb ik last van krachtsverlies, vervelende tintelingen, prikkelingen en zenuwpijn in mijn rechterarm. Het een en ander is te wijten aan de combinatie scoliose (S-bocht van de ruggewervels) en slijtage van de tussenwervelschijven. Niemand ontkomt uiteindelijk aan inzakken bij het ouder worden maar dit brengt bij mij de vervelende beknelling van een zenuw(wortel) met zich mee. “Ik ben bang een domino-effect in je rug te veroorzaken als ik ga opereren en daarbij is deze operatie gevaarlijk. Ik raad het je niet aan…”.

Natuurlijk ging dit al door me heen tijdens het voortraject bij de neuroloog. Ik heb uitgebreid onder de MRI-scan gelegen en heb een MRI (zenuwgeleiding- en spieronderzoek) ondergaan. Dit laatste was niet leuk gezien de stroomstootjes door al mijn ledematen maar okee, alles voor het goede doel. Op mijn 15e zijn mijn onderste wervel en heupbeen al vastgezet wat nogal een beperking in flexibiliteit geeft. Wat haal ik me op de hals door me nu ook nog eens aan de nek te laten opereren. Wie staat daarom te springen? Ik niet!

Maargoed. Wat nu? “Tel je zegeningen” zegt de neurochirurg. Ik vertel hem dat ik weleens uitgeteld ben als de zegeningen qua lichamelijk ongemak ver te zoeken zijn. We kijken nog eens naar het probleem op het computerscherm. “Ik kan je verwijzen naar de pijnpoli. Het is een optie de zenuw te blokkeren, mogelijk valt dit gunstig voor je uit. Ik blijf op de achtergrond, mocht je op termijn toch denken, er moet nu écht iets gebeuren, dan weet je me te vinden en starten wij alsnog het operatietraject”. We spreken af dat ik de boel laat bezinken. “Weet u wat ik het liefste wil… mag er een stang in…”? Ik ben zo moe van mijn rug, van het eeuwige getrek en gezeur van mijn spieren, de pijn in mijn schouders, de scheuten naar mijn hoofd, het getintel en het geïrriteerde, overbelaste gevoel. Ik zeg wel vaker dat ik een stang in mijn rug wil. Als ik weer eens een dag heb waar ik me doorheen moet slepen zou ik niets liever willen. Een stang die de boel recht zet, vasthoudt en die mijn hoofd ook recht op mijn rug houdt. De neurochirurg begrijpt waar de vraag vandaan komt maar het kan niet. Dat een stang in mijn rug een grote wens van mij is zegt hem genoeg. “Liever vandaag nog dan morgen” voeg ik eraan toe en ik meen het ook nog. We nemen afscheid.

Op de 1e etage sta ik nog even op de brug boven de wandel- / winkelboulevard (of hoe noem je zoiets in een ziekenhuis) naar de mensen te kijken. Patiënten, bezoekers, personeel: het is  druk. Iedereen heeft of doet hier iets met ziekte, afwijkingen, dysfuncioneren en gezondheid. Wegwezen hier. Op weg naar huis ben ik opgelucht dat ik niet geopereerd ‘hoef’. Ik ben ook aangeslagen en teleurgesteld. Want natuurlijk wéét ik dat ik met mijn  vorderende aandoening geen Eureka!! hoef te verwachten maar ergens had ik heel stiekem toch gehoopt dat alle malaise opgelost kon worden. En daarom denk ik een goede reden te hebben om de donderdagaanbieding 4-halen-3-betalen (Tel je zegeningen hazelnootschuimgebakjes van de banketbakker mee te nemen.

Thuis wacht nog een zegening van geheel andere orde: mijn kleine, zwarte lease-pitpoedeltje. Ik kan oprecht om haar clowneske gedrag lachen. Hoe ze als een doorgeslagen tornado over het grasveld rent en weer achter mij aankomt. Hoe ze mij even als een soort ‘hoi-buutvrij!’ aantikt om vervolgens in een razend tempo andere honden uit te dagen tot spelen of rennen. “Hóe noemt u uw hondje???” werd mij eens op het strand gevraagd. “Heet uw hondje Ebbi Dribbel??? Het lijkt me meer een Ebbi Tornado…!!” Deze mevrouw had groot gelijk en sindsdien is het dus ‘Ebbi Tornado’. Of ‘ Pit-Poedel’ zoals Ebbi ook wel in de hondenscene genoemd wordt. Want Ebbi is heel snel en wendbaar en nergens bang voor. Ze brengt onbevangen vreugde met zich mee.  Een belangrijke zegening.

 Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht