Zorg

Een op de zes meisjes wordt online gepest

Jaarlijks worden ruim 400.000 Nederlanders van vijftien jaar of ouder gepest op internet. Meisjes tussen de vijftien en achttien jaar hebben het vaakst te maken met cyberpesten.

2014-01-22 14:49:46 ILLUSTRATIE MODEL RELEASED - Een scholiere pest een schoolgenootje, en filmt dit met een smartphone. ANP XTRA ROOS KOOLE

Een scholiere pest een schoolgenootje, en filmt dit met een smartphone. ANP XTRA ROOS KOOLE

Mensen worden op internet geconfronteerd met laster, stalking en chantage. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vrouwen (3,4 procent) er vaker mee te maken hebben dan mannen (2,9 procent). Vrouwen worden vaak het slachtoffer van onlinepesterij van een ex-partner.

In de leeftijdsgroep van de minderjarigen is het percentage cyberpestslachtoffers het hoogst. Onder de meisjes heeft ruim 15 procent er mee te maken gehad, bijna twee keer zoveel als jongens van die leeftijd. Volgens het CBS speelt mee dat meisjes erg actief zijn op Facebook en Twitter, bij uitstek platformen voor cyberpesten.

Homoseksuele (5,5 procent) en biseksuele (4,9 procent) mannen worden vaker online gepest dan heteroseksuele mannen (2,8 procent). Homo’s krijgen vooral te maken met de verspreiding van persoonlijke foto’s, filmpjes en roddels. Bij vrouwen is er bij dergelijke pesterijen geen verschil naar seksuele geaardheid.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht