Zorg

Meer gewonden door carbidschieten

Het aantal gewonden bij het carbidschieten neemt toe. Jaren achtereen werden rond de jaarwisselingen zo’n drie gewonden met letsel binnenkomen in het Brandwondencentrum Groningen. Maar bij de laatste jaarwisseling waren het er opeens tien, zegt chirurg Gerard Beerthuizen.

Record carbidbusschieten.

Record carbidbusschieten.

Ook gewonden uit Gelderland en Overijssel eindigen bij hen doorgaans op de behandeltafel. Bij de jaarwisseling 2013-2014 was nog 8 procent van de brandwonden te wijten aan carbidongelukken, bij de laatste jaarwisseling steeg dat naar 72 procent. ,,We zagen wel veel minder vuurwerkletsel. Cijfers zijn er niet, maar ik denk dat er sprake is van een verschuiving.” Inmiddels heeft de chirurg een grote collectie Youtube-filmpjes met stunts bij het afsteken.

,,Als ik die bekijk verbaast het me echt dat er niet meer ongelukken gebeuren.” Het meeste onheil komt als mensen kijken waarom het carbid in hun bus niet is afgegaan. Een klassieker: ,,Dan halen ze het deksel of de bal uit de opening en explodeert het carbid alsnog. Daarop volgt een korte en hevige steekvlam, omdat er plotseling zuurstof bij komt. Doe dat dus alleen als alles voldoende is afgekoeld.” Het gevolg: brandwonden aan het gelaat of aan de handen.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht