Zorg

Angst laat bloed echt stollen

De term ‘bloedstollende film’ kan letterlijk opgevat worden. LUMC-onderzoekers ontdekten dat kijken naar een horrorfilm ertoe leidt dat er meer van de bloedstollingsfactor VIII in het bloed komt.

bloed

Bron: Flickr/ Neeta Lind

Bloed stollen

“We hadden het vermoeden dat angst het bloed weleens sneller zou kunnen laten stollen”, vertelt Banne Nemeth, arts-onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC. Een bedreigende situatie kan immers gepaard gaan met verwondingen. Het is dan een voordeel als je bloed sneller stolt, zodat je minder kans loopt op fatale bloedingen.

14 gezonde deelnemers, allen onder de dertig jaar, keken ongeveer negentig minuten naar de horrorfilm Insidious; een week later keken ze even lang naar een niet enge maar leerzame film over champagne (A year in Champagne). Tien deelnemers bekeken deze twee films in omgekeerde volgorde. Voor en na de films werden er bloedwaarden gemeten. Bij 12 deelnemers (57 procent) nam de hoeveelheid stollingsfactor VIII toe na het kijken van de horrorfilm, dat gebeurde slechts bij 3 (14 procent) deelnemers na de film over champagne.

Griezelfilms niet mijden

Verhoging van stollingsfactoren betekent niet dat er meteen bloedstolsels ontstaan, stelt Nemeth gerust. Mensen met een verhoogde stollingsneiging hoeven griezelfilms dus ook niet te mijden. Bloedstolling ontstaat door een cascade van eiwitten die actief worden. “We hebben vier eiwitten gemeten en alleen bloedstollingsfactor VIII blijkt bij een significant deel van de horrorfilmkijkers verhoogd”, aldus Nemeth, die het onderzoek uitvoerde samen met Luuk Scheres, mede-onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie.

Er is altijd een evenwicht tussen stolling en antistolling in het lichaam, legt Nemeth uit. Het lichaam lijkt zich klaar te maken om het bloed snel te kunnen laten stollen, maar er zijn meer prikkels nodig, zoals een wond. “Beschadigd weefsel geeft weefselfactor af, dat de stolling echt op gang brengt, maar dat gaat waarschijnlijk sneller als er meer stollingsfactoren in het bloed zitten.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht