Zorg

Snelle test wijst effect chemokuur uit

Door een ontdekking van professor Clemens Löwik, moleculair celbioloog van het Erasmus MC, is straks binnen 48 uur te zien of een chemokuur aanslaat. Nu zit een patiënt maandenlang in spanning.

Chemotherapie, chemo

Foto: ANP

Löwik schiet ’s nachts af en toe wakker. Een lichte paniek slaat hem op dat moment om het hart. ,,Heb ik een fout gemaakt? Nee, we hebben proef na proef gedaan. Het werkt. Echt,” stelt de celbioloog zichzelf dan gerust. Dankzij zijn vinding, die al succesvol is getest op dieren, weten kankerpatiënten straks na 24 tot 48 uur of een chemokuur aanslaat. Normaal duurt het zeker vier kuren – zo’n 3 maanden – voordat de artsen kunnen zien of de tumor is geslonken.

Hoe werkt de test?

Zijn vinding is welhaast futuristisch. Löwik ontwikkelde een lichtgevend stofje dat alleen zichtbaar is als een chemokuur aanslaat. Hij richt zich niet op de gewraakte tumor, zoals de meeste wetenschappers doen, maar op de necrose (dode cellen), die elke tumor in zich heeft.

Zijn idee: wanneer een kankerpatiënt zijn eerste chemo krijgt, zou – bij succes – het aantal dode cellen moeten toenemen. Het doel van de kuur is tenslotte de tumor te vernietigen. Löwik ontwikkelde een lichtgevend, radioactief stofje dat naar deze dode cellen op zoek gaat en daaraan vastkleeft. Zo is al na één chemo te zien of de kuur aanslaat, via een eenvoudige scan. Bij succes lichten de dode cellen op. Als het foute boel is, blijft het donker op het scherm.

De nieuwe techniek is op elke tumor toepasbaar, maar de eerste proef staat gepland in de herfst van 2016 onder een groep alvleesklierkankerpatiënten.

Onzekerheid

,,We kunnen kankerpatiënten straks veel ellende besparen. Ze zitten nu vaak maanden in onzekerheid en hebben vreselijk last van al die bijwerkingen. In veel gevallen slaat een kuur niet aan. Wanneer dat al na 48 uur blijkt, moeten we stoppen en kunnen we sneller overstappen op een andere behandeling.”

Löwik denkt hiermee ook dé oplossing te hebben voor het terugdringen van de dure zorgkosten in Nederland. Eén chemokuur kan soms wel 20.000 euro kosten. ,,Moet je nagaan hoeveel geld het scheelt wanneer je na één chemo al kunt zeggen: dit werkt niet.”

Löwik’s onderzoek wordt nauwgezet gevolgd door vakgenoten in het land. Als zijn onderzoek slaagt, betekent dit een doorbraak in de kankerzorg, weten zij. Een grote groep buitenlandse investeerders heeft zich al gemeld.

Licht

De Rotterdammer wordt ook wel de ‘lichtprofessor’ genoemd. Net na de eeuwwisseling baarde hij opzien met zijn onderzoek met lichtgevende muizen. De diertjes kregen bij wijze van experiment tumorcellen ingebracht met een stukje dna van een vuurvliegje. Hierdoor gaven de tumoren uit zichzelf licht en bleek het heel eenvoudig te testen of een nieuw medicijn werkte.

Later liet Löwik ook tumoren in patiënten opgloeien tijdens een operatie, die alleen met behulp van een speciale infraroodcamera te zien waren. Löwik was de eerste in Europa die deze techniek, inmiddels een populaire methode in de operatiekamer, gebruikte. De chirurg kan op deze wijze precies zien welk weefsel hij moet wegsnijden.

En dan is er nu het onderzoek waar Löwik geregeld van wakker ligt. ,,Het is bijna te mooi om waar te zijn. Maar ik weet voor 95 procent zeker dat mijn onderzoek zal slagen.”

Rugzakje

Zelfs dan is Löwik nog niet tevreden. De professor, nu 58, wil voor zijn pensioen een stapje verder. Hij wil zijn lichtgevende moleculen in de toekomst een ‘rugzakje’ meegeven tijdens hun speurtocht naar de dode kankercellen. Daarin zit chemo die de tumor van binnenuit kapotmaakt. ,,Waarom je hele lijf vergiftigen met chemo als je dat ook direct op de juiste plek kunt doen? Dit onderzoek wordt mijn laatste trucje. Ik vergelijk mezelf wel eens met een leverancier. Van Gent en Löwik.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht