Zorg

Pil gaat samen met middel tegen trombose

Als vrouwen de pil slikken, hoeven ze daar niet direct mee te stoppen wanneer ze ook een middel tegen trombose gaan gebruiken. Artsen raden dat vaak wel aan, op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, maar het is helemaal niet nodig.

2013-03-05 11:39:13 DEN HAAG - De Diane-35-pil staat mogelijk in verband met de dood van 11 vrouwen in Nederland. Het anticonceptiemiddel, dat ook wordt gebruikt tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid, wordt vooralsnog niet uit de handel gehaald. ANP LEX VAN LIESHOUT

 ANP LEX VAN LIESHOUT

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar 1888 vrouwen in 38 landen, waaraan ook het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft meegedaan.

Elk jaar krijgen enkele duizenden vrouwen last van trombose (gevaarlijke stolsels in het bloed) terwijl ze de anticonceptiepil slikken, zegt AMC-hoogleraar Saskia Middeldorp. Zo’n pil verhoogt het risico op trombose. Maar stoppen ,,kan juist leiden tot een hevige lichamelijke reactie, die erger is dan de kwaal.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht