Zorg

Zware gesprekken – Column ALS Mariska van Gennep

De verpleegkundige van thuiszorg belt. Dat doet ze regelmatig, om te checken hoe het met Sjon gaat en te vragen of er al hulp nodig is. Gelukkig kunnen we het nog steeds zelf af, het is fantastisch dat de mogelijkheid er is om thuis zorg te krijgen, maar voor ons toch een inbreuk op de privacy. Vandaar dat we dit zo lang mogelijk uitstellen. Natuurlijk ben ik de eerste die belt als het met Sjon niet gaat, zo nuchter ben ik wel. Maar goed, in het gesprek vraagt ze hoe het met slikken gaat. Sjon verslikt zich wel af en toe en kan tot nu toe alles nog zelf ophoesten. Ze geeft aan dat als dat niet meer zo is, of als hij last krijgt van veel slijm, er een apparaat bestaat om de slijm (of voedselresten) weg te zuigen.

blog 10 gesprek (2)

Want omdat ook Sjon’s mond- en tongspieren minder functioneren, kan hij minder goed gaan voelen wat er in zijn mond zit. Als dit in zijn longen terecht komt is er kans op longontsteking. Weer iets om over na te denken en zo leer ik elke week wel iets over deze verschrikkelijke ziekte.

Een paar dagen daarna komt de verpleegkundige van het Centrum voor Thuis Beademing (Harry) langs. Een routine controle, hoe het met slapen en het luchtapparaat gaat. Omdat we nog niet zo heel lang geleden bij de arts van het CTB geweest zijn vraag ik me even af wat het nut van dit gesprek is. Eerst wordt de chip van het apparaat gehaald en gelezen. Er schijnt een kleine ‘bug’ in te zitten, want een korte periode is niet geregistreerd. Voor de resultaten maakt dat nu niet zo heel veel uit. Ze zijn nog goed, ook in vergelijking met de meting van de bloedwaarden (met een klemmetje op het oor, zie hier.

Dan begint Harry te praten over de pegsonde. Ik heb de neiging om hem te onderbreken, want dit staat allemaal al in het rapport wat de arts heeft opgesteld. Sjon wil niet en hoe jammer ik dat ook vind, ik heb me er bij neer te leggen. Harry zegt echter, dat hij weet wat er in het rapport staat, maar omdat we bij het eerste gesprek met hem hebben afgesproken om eerlijk en open tegen elkaar te zijn, wil hij het er toch over hebben. Hij zegt tegen Sjon dat zijn stem er nu nog een klein beetje is, en dat het meevalt dat hij nog kan slikken. Dit is per ALS patiënt anders, vaak als spraak wegvalt, is ook het slikken moeizaam of valt weg. Hij zegt ook dat Sjon zelf verwacht had de Kerst niet te halen. Sjonny knikt.

Dan vraagt Harry hem of hij zou willen verhongeren, want als Sjon niet meer kan slikken en geen pegsonde wil, dan verhongert hij. Hard, maar waar. Hij gaat nog even door over hoe de sonde geplaatst wordt en dat ook eventuele medicatie in een later stadium makkelijker gaat. Ook hebben we het over euthanasie en palliatieve sedatie. Nadat Harry weg is, kijken Sjon en ik elkaar aan. Met zulke zware kwesties wil je niet bezig zijn op je 48e. Toch is het voor ons de werkelijkheid. Elke dag de confrontatie aangaan, naast het “blijven genieten”. Soms is dat laatste heel moeilijk.

In het weekend merk ik, dat Sjonny duidelijk bezig is met de pegsonde. Hij heeft het er redelijk vaak over en ik ben zijn klankbord. Op zondag geeft hij aan dat hij toch besloten heeft om voor de sonde te gaan. Hij kan nog redelijk bewegen en lopen en verhongeren lokt hem niet. Maandags staat een gesprek met de gespecialiseerd verpleegkundige van het ALS team gepland en bij hem geeft Sjonny aan dat het in gang gezet mag worden. We krijgen te horen dat er 3 afdelingen hiervoor samen gebracht moeten worden (CTB, anesthesie en IC), dus of het voor de feestdagen gaat lukken is even afwachten. Die middag belt Harry al. Hij vraagt of het na de feestdagen kan. Ik vertel dat Sjonny zich wel zwaar verslikt heeft dat weekend en vraag Sjon zelf. Met zijn drieën schatten we in, dat dit wel gaat. Natuurlijk kan ik altijd bellen als er alarm is. Ik duim dat alles goed gaat en dat we in januari met frisse moed Sjon naar het ziekenhuis brengen. Wel licht ik thuiszorg alvast in…

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht