Zorg

Goede voornemens…. – Column ALS Mariska van Gennep

Tsja, wie heeft er nu met een ernstig zieke partner goede voornemens. Ik dacht ook dat ik ze niet zou hebben.  Maar langzamerhand zijn ze er toch ingeslopen. Door de lachyoga die ik geef heb ik besloten dat ik meer wil lachen (elke dag een lach). Hier heb ik ook kortgeleden over geschreven, dat mag je checken. Dus dat is er al één.

blog 11 straat

De tweede is nog beter opletten. Van de week kwam Sjon van beneden waar hij net naar toe was gegaan weer richting boven. Hij riep me, althans er kwam een dringend geluid, dus ik kwam er al aan. “Ik heb een ahaak.” Ik begreep dat hij een afspraak had. Maar met wie en waarom weet ik dat dan niet? Alle alarmbellen in mijn hoofd gingen af. Hij had zijn I-pad gepakt en daar kwam een herinnering van een afspraak te voorschijn. Tussen 11-12 met de gespecialiseerd verpleegkundige en de revalidatie arts (vraag me niet waarom dat revalidatie arts heet bij een onomkeerbare ziekte) van het ALS team. Sh… gemist dus. Er stond een telefoonnummer bij en de secretaresse gaf aan dat Sjon inderdaad een afspraak had. Ik gaf aan dat ik geen brief, geen mail of andere vorm van correspondentie kon vinden, dus vandaar dat Sjon er niet was. Gaf niets, ze zou de planning vragen een nieuwe afspraak te maken.

Een half uur later belt de gespecialiseerd verpleegkundige. Hij vraagt naar Sjon (en ik denk, man weet je nu nog niet dat Sjon echt niet meer goed kan spreken?) maar ik leg geduldig uit dat Sjon niet meer verstaanbaar is aan de telefoon. Hij geeft aan dat we een afspraak hadden, maar dat niet duidelijk was waar dat zou zijn, bij ons thuis of in het ziekenhuis. Ik vertel dat we via de I-pad de afspraak zagen, maar dat ik ook niets op de kalender – waar ik braaf alle afspraken noteer – had staan. Er was ook nooit een bevestigingsbrief of e-mail gekomen. Het maakte niet uit, gaf hij aan. We maken een nieuwe afspraak voor over een week, die ik gewoontegetrouw op de kalender zet. Deze keer kon ik er niets aan doen. Maar ik weet ook dat ik soms afspraken niet noteer (gewoon vergeet) en daarom wil ik beter opletten.

De derde sluit hier mooi op aan: Heel soms let ik niet helemaal goed op met de rolstoel. Zo loopt er een pad in onze woonplaats tussen een tuincentrum en de winkels aan de overzijde. Prachtig mooi rozerood voetpad. Prima te bewandelen met de rolstoel. Alleen bij de aansluiting aan de overkant op het bestaande voetpad, daar zat een kuil, die ik niet gezien heb. Ik keek even naar de etalage. Boem. De rolstoel bleef staan, Sjon viel er net niet uit en ik stokte achter de rolstoel. Wat een enorme schrik. Sjonny kon er wel om lachen, ik niet. Ik vond het ‘een beetje dom’ van mezelf. Gelukkig liep het goed af. Deze keer wel. Snap je nu mijn voornemen? Er zijn in Assen echt veel plekken waar je met de rolstoel goed op moet letten, anders gaat het mis. Misschien is dat wel een goed voornemen, de bedenkers van de paden uitnodigen eens iemand met een rolstoel te gaan duwen. Kijken of er verbetering optreedt.

Het UMC belt voor de opname voor plaatsing van de pegsonde. Of we een emailadres hebben waar ze informatie en een vragenlijst kunnen heen sturen. Ik geef het emailadres door en binnen een kwartier hebben we een mailtje. Binnen drie dagen moet dit ingevuld zijn, dus ik ga naast Sjon zitten. Via een link komt hij op de site van het ziekenhuis. Daar staan tekstballonnen, die je leest en dan kunt doorklikken. Af en toe een filmpje met uitleg. Sjon wil de filmpjes nog even niet zien en van mij hoeft het ook niet. De uitleg over wat er gaat gebeuren is heel interessant en duidelijk. Daarna komt de vragenlijst die we samen invullen en versturen. Twee dagen later worden we al gebeld. De opname datum is bekend. De dag van tevoren wordt hij opgenomen. De vraag is alleen of hij op een verpleegafdeling kan worden opgenomen, of hij zelf nog de kap van het luchtapparaat op kan zetten. Dit kan hij. Opname op IC is (nog) niet nodig. De operatie gaat wel daar plaatsvinden. Ik vind het allemaal heel spannend. Flink blijven waar ik kan. Dat is mijn laatste en voornaamste voornemen.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht