Zorg

Voorkom verrassingen bij overstappen zorgpolis

De periode waarin je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar loopt op z’n eind.  Ben jij van plan om over te stappen? Zorg er dan wel voor dat je genoeg kennis hebt van de materie. Anders kun je zomaar voor dure verrassingen komen te staan. Uit een recent onderzoek naar de kennis van het zorgstelsel, uitgevoerd door CG Selecties in opdracht van prijsvergelijker Pricewise, bleek de gemiddelde kennis met een 5,3 onvoldoende.

geld, zorgverzekering, sparen, stethoscoop, verzekering,

Bron: Flickr/

Budget, natura, restitutie

Voor het onderzoek werden 1035 mensen ondervraagd. Bijna de helft daarvan, 44%, wist niet wat voor soort polis hij heeft: een budget-, natura- of restitutiepolis. 1 op de 4 wist niet wat een naturapolis is, 1 op de 3 had geen idee wat de restitutiepolis is en 3 op de 4 wist niet wat een budgetpolis inhoudt. Mocht jij dit ook niet weten: bovengenoemde polissen zijn alle drie een vorm van de basisverzekering. Een budgetpolis is de goedkoopste én simpelste verzekering. Hierbij zijn er maar een aantal zorgaanbieders waarmee de verzekeraar een contract heeft. Dit betekent dus dat je voorafgaand moet controleren of het betreffende ziekenhuis of specialist waarbij je terecht wilt voor een behandeling, vergoed wordt door je verzekeraar. Bij een naturapolis is de keuze wat ruimer en met een restitutiepolis kun je bijna overal terecht: je betaalt hier dan ook een hogere premie voor. Op sites als Pricewise kun je deze verschillende typen zorgverzekeringen vergelijken.

‘Basis’-kennis

Soms wisten de ondervraagden goed wat er onder de basisverzekering valt. Zoals dat fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald (73%). 83% wist dat de tandarts alleen in uitzonderingsgevallen onder de basispolis valt. Een huisartsbezoek wordt altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering; dat wisten bijna alle mensen (92%). Dat er voor een consult geen eigen risico wordt geheven, wist bijna 3 op de 4.

Onwetend

Met sommige vergoedingen waren velen redelijk onbekend. Zo wist slechts 35% dat medicijnkosten onder de basispolis vallen en dat logopedie áltijd wordt vergoed vanuit de basisverzekering (18%). De perceptie dat medicijnkosten niet onder de basisverzekering vallen heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hiervoor het eigen risico geldt. In veel gevallen draait de patiënt in de praktijk dus wel op voor deze kosten. Het eigen risico wordt in 2016 standaard €385,- en kan in ruil voor premiekorting maximaal verhoogd worden tot €885,-.

Niet de zorgverzekeraar

Wie en wat is nou precies een zorgverlener? Ja, het ziekenhuis is een professionele zorgverlener. Dat wist 84%. Maar een zorgverzekeraar, huishoudelijke hulp, mantelzorger, chiropractor en ministerie van Volksgezondheid zijn dit níét. Een deel van de ondervraagden dacht dit wel. Wíé er bepaalt wat er binnen de basisverzekering valt, wist 78%. Dit is namelijk de rijksoverheid. Weer dachten ondervraagden dat de zorgverzekeraar hier iets over te zeggen heeft (43%), dit is niet het geval. Net zo min als het ziekenhuis, de huisarts, de apotheek, de EU en de provincie.

Eigen risico is géén eigen bijdrage

Het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage. Maar toch denkt 78% dat dit hetzelfde is. De eigen bijdrage is van toepassing op specifieke zorgkosten, bijvoorbeeld de kosten voor ziekenvervoer. Eigen risico is het bedrag dat je betaalt vóórdat je zorg vergoed krijgt. Slechts 18% stelt, terecht, dat je de eigen bijdrage niet kunt verhogen voor een lagere premie. Met het eigen risico kan dit wel, dat wist dan ook 86%. Dat het eigen risico alleen geldt voor de basisverzekering, weet minder dan de helft (39%). Iets wat heel belangrijk is om te weten, is dat voor kinderen geen eigen risico geldt. De helft van de Nederlanders met kinderen is hier maar van op de hoogte.

Hoeveel weet jij van zorg?

Eigen risico, zorgverleners, budget, natura… hoe is het gesteld met jouw zorgkennis? Dit kun je testen, want Pricewise heeft een zorgkennisquiz opgezet met daarin 8 vragen. Na het maken van de test, ontvang je meteen de uitslag. Ben je benieuwd naar de uitkomsten van het kennisonderzoek (bestaand uit 43 vragen) dat door CG Selecties werd uitgevoerd? Lees dan het volledige onderzoek.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht