Zorg

Hersenonderzoek al bij foetus. Uitkomsten moeten helpen bij aanpak van gedragsproblemen

De Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) starten komend jaar in hun provincie onder duizenden kinderen een onderzoek naar hun ontwikkeling. Dit hersenonderzoek, dat reeds voor de geboorte begint, is een belangrijk deel van de zogeheten YOUth-studie.

hersenen

Schaal en aanpak van het onderzoek zijn volgens professor Chantal Kemner uniek in de wereld. Bijzonder is dat het onderzoek bij een deel van de kinderen al ver voor de geboorte begint. Al bij 20 en 30 weken zwangerschap worden beelden van de hersenen van de foetus gemaakt. Maar ook na de geboorte blijven de kinderen betrokken bij het onderzoek, dat naar verwachting 10 jaar zal duren.

Voor een zo compleet mogelijk beeld van de ontwikkeling van kinderen in alle leeftijdscategorieën starten de YOUth-onderzoekers komend voorjaar ook met onderzoek onder kinderen van 8 tot 10 jaar oud.

Begrijpen

Met de uitkomsten hopen de onderzoekers de zorg voor kinderen met gedragsproblemen te verbeteren. ,,Kinderen staan in onze maatschappij steeds meer onder druk. Beter begrijpen waarom aanpassen soms moeilijk is, maakt dat we kinderen beter kunnen helpen,” aldus Kemner, hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie en hoofdonderzoeker van de Universiteit Utrecht en het UMC. ,,Een van de bepalende factoren is mogelijk de ontwikkeling van de hersenen. Wil je daar meer over weten, dan is het belangrijk om daar voor de geboorte al naar te kijken en metingen te doen.”

,,Er zit veel verschil in de manier waarop kinderen zich ontwikkelen,” zegt Kemner. ,,We weten dat dit te maken heeft met de omgeving waarin een kind opgroeit en de biologische bagage waarmee het geboren is. Maar die dingen hebben niet hetzelfde effect op kinderen. Sommige kinderen gedijen best goed in slechte omstandigheden. Andere kinderen lijken het beter te hebben getroffen met hun omgeving, maar groeien toch op voor galg en rad.” De hamvraag voor Kemner en haar team is uiteraard: hoe komt dat?

Hersenen

Op bescheiden schaal is het onderzoek de afgelopen maanden al begonnen, onder meer met baby Max, die in november werd geboren en de eerste deelnemer is aan het YOUth-onderzoek. ,,Zijn moeder kreeg na 20 en 30 weken zwangerschap een 3D-echo van haar zoontje. ,,Daarop was de ontwikkeling van de hersenen al nauwkeurig te zien en te analyseren,” legt Kemner uit.

Als Max ongeveer 5 en 10 maanden oud is, komt hij nog eens langs. Dan kijken de onderzoekers weer naar de hersenactiviteit van het jongetje, maar ook naar zijn kijk- en speelgedrag. Tot slot wordt hij nog eens gezien als hij een jaar of 3 en ongeveer 6 jaar is.

Scholen

De onderzoekers zoeken in beide groepen drieduizend kinderen. Vrouwen die nog minder dan 20 weken zwanger zijn kunnen zich daarvoor aanmelden via de website www.youthonderzoek.nl. Het onderzoek van de oudere kinderen verloopt via scholen: al veel scholen in de provincie Utrecht hebben laten weten mee te willen doen. Geïnteresseerde scholen die nog niet benaderd zijn, kunnen zich ook opgeven via de website.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht