Zorg

Vuurwerk ontplofte in gezicht Jurriaan Hillen

’Meteen na de jaarwisseling van 2010 naar 2011 ontplofte er bij Jurriaan Hillen (44) vuurwerk in zijn gezicht. ‘Ik was de eerste sukkel die bij de Eerste Hulp werd binnengebracht.’

vuurwerk

Jurriaan Hillen (44) vroeg eens aan een oogarts waarom de meeste vuurwerk-slachtoffers maar aan één oog blind zijn. Het antwoord: mensen bij wie vuurwerk vol in het gezicht ontploft, en dus ook beide ogen worden getroffen, overleven het vaak niet. Zelf had Hillen het geluk dat hij vijf jaar geleden net op tijd zijn hoofd wist te draaien. De waarschuwing was het geluid van de verbranding, in de milliseconden voordat de vuurpijlen omhoog werden gestuwd. De klap ving hij op met het linkerdeel van zijn gezicht.

Eigenlijk boeide vuurwerk hem ‘geen ruk’. Als kind stak Hillen het weleens af, maar hij was niet iemand die op 28 december meteen bakken met vuurwerk kocht. De vriend in Hilversum, bij wie hij samen met zijn hoogzwangere vrouw de jaarwisseling van 2010 naar 2011 vierde, was dat wel. Duizenden euro’s had hij er dat jaar aan uitgegeven. Illegaal spul, uit België.

Dom..

Direct na middernacht probeerde Hillen zijn twee kinderen te bellen om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. Toen hij zag dat de doos vuurwerk naar buiten werd getild, ging hij mee. “Dan ook maar wat afsteken.” Hillen vond de grote box er professioneel uitzien, maar toen hij de lont aanstak, leek er helemaal niets te gebeuren. Dat het dom is wat hij vervolgens deed, hoef je hem niet te vertellen. “Ik ging gewoon echt op mijn knieën zitten, boven die doos. Dommer kon niet.”

PSSSSSHHHHTTTT…

2011 was nog maar een paar minuten bezig en het gezicht van Jurriaan Hillen stond in de fik. Hij zag niets meer en greep naar de sneeuw op de grond om de brand te blussen. “Om me heen hoorde ik gegil. Ik dacht: rustig aan, niets aan de hand. Ik had geen idee dat mijn hele gezicht eraf lag.”

Ambulance

Op zijn iPhone, in de woonkamer van zijn benedenwoning om de hoek van het Sarphatipark, laat hij zien hoe het eruitzag na het ongeluk. Zijn beide ogen dichtgeschroeid, zijn haargrens weggebrand. Onder de zwarte korsten, gele zwellingen en roodverbrande huid zie je de contouren van een gezicht. Met de ambulance werd Hillen naar het ziekenhuis gebracht. “Ik was een van de vele sukkels die bij de Eerste Hulp werden binnengebracht. Het was meteen na middernacht en ik had de twijfelachtige eer de eerste te zijn.”

Ogen

Zijn ogen kan hij niet meer openen. Door de zwelling, zo denkt hij. Echte pijn voelt hij niet. “Redelijk cool,” zo omschrijft hij zijn houding de eerste dag. “Ik zat in een shockachtige toestand.” Pas vlak voor een operatie in het AMC, de avond na het ongeluk, wordt hem duidelijk hoe ernstig de situatie is. De arts vertelt hem dat er een kans is dat zijn beide ogen moeten worden weggehaald. Het is dan ook het eerste wat Hillen zegt als hij ontwaakt uit de verdoving: “Heb ik mijn ogen nog?”

Vooral zijn linkeroog is zwaar beschadigd door de ontploffing. Zijn oogbal, met bijbehorende spieren, kan blijven zitten. Maar zien zal hij nooit meer met dat oog.

Zijn rechteroog, waarvan het netvlies is gescheurd en de pupil gebroken, valt misschien wel te redden. “Het enige waar ik de hele tijd aan dacht, was: ik zie mijn kinderen niet meer opgroeien. Als je dan hoort dat er een kansje is dat je ooit weer kan zien, dank je God op je blote knieën. Dan besef je: jeetje, dit was een close call.”

Operaties

Er volgen meerdere operaties in het AMC, waar Hillen ‘fantastisch’ wordt geholpen. Maar het herstel gebeurt vooral thuis. Familie en vrienden springen bij. Het succesvolle tv-productiebedrijf dat hij vijf jaar eerder heeft opgericht, draait ook door zonder hem. Dagelijks wordt hij verzorgd door zijn vrouw en zijn moeder, die tijdelijk bij hen intrekt. “Ik lag lekker, maar zij hebben een moeilijke tijd gehad. Ze moesten de vellen eraf halen, mijn gezicht continu zalven.”

Hillen maakt weinig mee van hoe zijn zoon Lukki, een kleine maand na het ongeluk, wordt geboren. Hij is nog steeds blind, en omdat hij dan net opnieuw aan zijn netvlies is geopereerd, moet hij dagenlang met zijn hoofd naar beneden zitten. Het herstelproces gaat met horten en stoten, maar wel voorspoedig. Want een maand later komt langzaam het zicht terug in zijn rechteroog. Drie maanden na het ongeluk heeft hij zijn laatste operatie. Een jaar later werkt hij weer.

Traumatatoeage

Nu, vijf jaar later, vindt Hillen het grootste ongemak dat hij weleens tegen een openstaand kastje botst omdat hij het vanwege zijn dode hoek niet ziet. Of dat alles er ’s avonds zonder speciale lens eruitziet als ‘New York by night’, doordat zijn pupil altijd openstaat. Als een camera met een lange sluitertijd.

Zijn haargrens zit weer op zijn oude plek. En pas als je goed kijkt, zie je littekens achter de zwarte bril die Hillen draagt. Zijn wenkbrauw wordt een paar keer onderbroken en tussen zijn oog en neus loopt een blauwe lijn, alsof iemand met pen op zijn gezicht heeft getekend. “Een traumatatoeage,” zegt Hillen. “Het is het kruid dat in de littekens is gebrand.”

En zijn linkeroog? Dat lijkt een prima functionerend oog te zijn. Maar binnen een tel wipt Hillen zijn prothese eruit en zie je de schade: een verschrompeld stukje oogbol met een zwart puntje in het midden. Zijn glazen nepoog houdt hij in zijn hand. “Ik had er eerst een van silliconenshit, daar kon je gewoon mee gooien. Met deze moet je iets voorzichtiger zijn. Ik schuif hem over het resterende deel van mijn oogbol. Alsof je een schoen aandoet.”

Vuurwerk

Hillen is geen liefhebber, maar ook geen tegenstander van vuurwerk. Na het ongeluk heeft hij nog weleens een pijl afgestoken. Zijn kinderen mogen dat ook (‘uiteraard met een veiligheidsbril op’). Aan het ongeluk denkt hij niet vaak terug. Hij ziet weer alles en kan weer alles. En bovendien: het was zijn eigen schuld. “Het is redelijk goed afgelopen. Als mijn buurman een pijl in mijn kop had geschoten, was ik denk nog wel gefrustreerd geweest. Ik ben er geen minuut rouwig om. Ik ben blij dat ik er nog ben. Het heeft geen zin om te gaan balen. Ja, het was stom. Nou, pech.”

Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht