Voeding

Teff steeds populairder. Waar komt Teff vandaan?

Steeds meer Nederlanders eten ontbijtpap en fruitsmoothies gemaakt van teff. Het door foodies geroemde glutenvrije meel komt uit Ethiopië, waar de regering via een exportverbod de prijs voor de eigen bevolking laag probeert te houden.

PERCEEL MET TEFF GLUTENVRIJ GRAAN VAN JAN ANDRINGA TE HOLWERD

PERCEEL MET TEFF GLUTENVRIJ GRAAN VAN JAN ANDRINGA IN HOLWERD. Foto LC

In de felgroene heuvels ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het grootste deel van de bevolking woont er nog in lemen strohutten en boeren in witte omslagdoeken drijven er met lange zwepen hun ossen met houten ploegen voort. Ethiopiërs verbouwen hier al duizenden jaren teff, een fijn graan dat in een Egyptische piramide van drieduizend jaar voor Christus zou zijn aangetroffen.

Supergraan

Sinds kort hebben ook foodies in het Westen dit supergraan ontdekt. Niet alleen is de graansoort geschikt voor mensen met glutenintolerantie, in tegenstelling tot tarwe is het altijd volkoren, bevat het vijftig procent meer proteïne dan tarwe, vijf keer zo veel vezels, 25 keer zo veel calcium als bruine rijst, ontelbaar veel eiwitten, aminozuren, magnesium en zink.

Hoewel gezondheidsfanaten en broodhaters vooral teffrecepten aanprijzen voor ontbijtpapjes en fruit-smoothies, maken ze er in Ethiopië al eeuwenlang injera van, een sponzige pannenkoek van veertig centimeter doorsnee die door de hele bevolking met de hand als ontbijt, lunch en avondeten wordt gegeten, vaak in combinatie met pikante saus, groenten en geiten- of rundvlees.

“Natuurlijk weten wij hoe gezond teff is. We danken er ons slanke figuur en goede hardlopers aan,” zegt Hailu Tessema glimlachend, tijdens een rondleiding door zijn fabriek. De 62-jarige Ethiopiër is de oprichter van Mama Fresh, het eerste Ethiopische bedrijf dat injera’s naar het buitenland exporteert.

Beslag fermenteren

“Vijf keer per week vliegen we naar Amerika en zeker één keer per week naar Nigeria, Zweden, Noorwegen, Duitsland en Koeweit,” zegt de trotse eigenaar terwijl achter hem tientallen vrouwen in witte schorten beslag op ronde stenen bakplaten schenken en zo drie- tot vijfduizend injera’s per dag bakken.

Omdat het beslag vier dagen in grote, blauwe tonnen moet fermenteren, bakken ze 24 uur per dag zeven dagen per week, legt Tessema uit. Zijn klanten zijn nu nog vooral Ethiopische en Eritrese restaurants in het buitenland, maar ook hem is de plotselinge populariteit van teff onder gezondheidsfanaten niet ontgaan.

Ethhiopië wil profiteren

Vanzelfsprekend wil Ethiopië van de nieuwste voedselhype profiteren. Het land zag echter hoe de plotselinge populariteit van een ander supergraan het uit de Zuid-Amerikaanse Andes afkomstige quinoa tot een hoge prijs leidde waardoor de lokale bevolking het niet meer kon betalen. Om dat te voorkomen besloot de Ethiopische regering een exportverbod voor teff in te stellen, hoewel teffproducten zoals injera nog wel mogen worden geëxporteerd.

Ondertussen werden teffzaden echter stiekem het land uit gesmokkeld en wordt de graansoort nu ook in Amerika en verschillende Europese landen verbouwd. Zo haalt Zonnatura één van de merken die in Nederland teffontbijtpap verkoopt zijn teff uit Hongarije.

Geen hype

De Nederlandse foodtrendwatcher Marielle Bordewijk voorspelt dat de populariteit van ‘oude graansoorten’ zoals teff geen hype is. “We zijn gaan beseffen dat we met al ons brood en pasta ontzettend veel tarwe binnenkrijgen en het beter is om gevarieerder te eten.” Maar ze verwacht niet dat injera in Nederland erg populair zal worden. “Ik vroeg eens een Ethiopische vrouw op de fitness naar het recept en zij vertelde mij over het fermentatieproces van vier dagen. Dat is niets voor Nederlanders. Bovendien is niet iedereen fan van de ietwat zure smaak.”

Teffpizza

Mama Fresh springt ondertussen op de tefftrend in door binnenkort met teffpizza’s, crackers en koekjes te komen. Ook is de Ethiopische regering met een pilot begonnen waarbij 47 boerderijen sinds enkele maanden teff voor de export mogen produceren. “Maar we gaan dit streng controleren,” zegt een woordvoerder van het Ethiopische Agricultural Transformation Agency (ATA), die verwacht dat met de eerste oogst in december zo’n acht miljoen kilo aan teff gaat worden geëxporteerd.

Het blijft echter afwachten of westerse producenten op teff uit Ethiopië zullen overstappen, wat vermoedelijk duurder zal zijn vanwege hogere transportkosten en de minder efficiënte Ethiopische landbouw.

Exporteren

De 39-jarige Dyja Worku, die al zijn hele leven teff verbouwt, wil graag exporteren. “Ethiopië moet kunnen meeprofiteren van de populariteit in Amerika en Europa.” Hij hoopt door export meer te gaan verdienen, tegelijk begrijpt hij dat de Ethiopische overheid eerst aan de lokale markt denkt. Hij laat de kleine teffkorreltjes door zijn handen glijden: “Zonder onze injera kunnen we niet leven.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht