Zorg

Kleuters werken liever naast dan met elkaar

Jonge kinderen zijn vaak goed in het omgaan met en exploreren van nieuwe situaties. Op het eerste gezicht kan hun gedrag er misschien chaotisch uitzien, bijna alsof ze maar wat doen, maar in wezen is hun gedrag vaak heel creatief. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het denken van deze kinderen in een taakomgeving en hoe werken ze hierbij samen met elkaar?

opvoeden, opvoeding, ouders, papa, mama, vader, moeder, spelen, peuter, kleuter, kind, thuis,

Bron: GPD

Gaan ze bijvoorbeeld meer samenwerken als taken moeilijker worden, gaan ze elkaar meer nadoen, of blijven ze dan juist liever individueel werken? Deze vragen stonden centraal in het proefschrift van Marlenny Guevara Guerrero. Zij onderzocht de dynamiek van het redeneren en de manier van samenwerken van kleuters tijdens het werken aan een probleemoplossende taak.

Voor haar onderzoek gebruikte zij een serie uitdagende ‘hands-on’-taken over luchtdruk en hellend vlak. Een van de belangrijkste doelen was het beschrijven van de patronen van het handelen en verklaren over de lange termijn. Zij richtte zich niet op de kwaliteit van de prestaties zelf, maar op hoe deze door de tijd heen veranderden.

De belangrijkste bevindingen zijn:

  1.  tijdens een probleemoplossende taak hebben kleuters een voorkeur voor het naast elkaar werken en niet voor samenwerken,
  2. ze gebruiken complexe vaardigheden zoals beschrijven, verklaren en voorspellen,
  3. de handelingen van kinderen zijn vaak complexer dan hun verbale verklaringen
  4. kleuters zijn vrij goed in staat om hun kennis over te dragen van de ene taalsituatie naar een nieuwe meer uitdagende taaksituatie.

Marlenny Guevara Guerrero deed haar onderzoek bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Het werd gefinancierd door het Colombiaanse onderzoeksinstituut Colciencias. Ze is onderzoeker en docent aan de Universidad del Valle in Cali, Colombia.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht