Zorg

Wat is een koortslip en hoe besmettelijk is het?

Koortsblaasjes zijn een vervelend verschijnsel. Maar waarom zitten ze altijd rond de mond of op de lippen?

Koortslip

Koortslip ( Foto: NDC Mediagroep/DVHN)

Lippenherpes is de officiële naam van het verschijnsel dat wij koortsblaasjes of een koortslip noemen. Het wordt veroorzaakt door het herpesvirus simplex type 1. Dit virus zorgt voor de meest voorkomende vorm van herpes. Er verschijnen op de lippen groepjes kleine blaasjes, ter grootte van een speldenknop. Ze zijn pijnlijk en gevuld met vocht. Na verloop van tijd barsten de blaasjes open en vormen vervolgens korsten. Daarna geneest de huid en blijft er geen zichtbaar letsel achter.

Waarom koortsblaasjes rond de mond

Dat de koortsblaasjes op en rond de mond voorkomen, heeft te maken met de wijze van overbrengen. Dat gebeurt meestal door een kus van iemand die het virus bij zich heeft. Dit kan al in de prille jeugd van een ’slachtoffer’ het geval zijn. Bijvoorbeeld als moeder haar kindje een kus geeft. De eerste besmetting gebeurt vaak onopgemerkt, zonder gevolgen.

90 procent besmet met koortslip virus

Er is een schatting die zegt dat 90 procent van de bevolking besmet is met het genoemde virus, maar dat slechts bij 20 procent ook van tijd tot tijd koortsblaasjes ontstaan. Dit gebeurt twee of drie keer per jaar. De blaasjes zitten er ongeveer tien dagen en zijn dan uitgedroogd.

Er zijn ook ernstiger symptomen, zoals koorts, zweren of zwelling ter hoogte van de mondholte of zelfs ontsteking van de keel. Deze verschijnselen komen echter zelden voor.

Koortslip virus blijft

Na de eerste infectie blijft het virus aanwezig, meestal in de buurt van een zenuwknoop in het hoofd en blijft ’slapend’, soms gedurende jaren, zonder dat ons immuunsysteem het herkent. Een aanval van de herpes geschiedt wanneer het virus weer actief wordt. Dit virus kan ’zomaar’ actief worden.

Door uiteenlopende omstandigheden

 

  • stress
  • vermoeidheid
  • verkoudheid of koorts,
  • in het algemeen verminderde weerstand
  • blootstelling aan zon of zonnenbanken
  • koude, tijdens de maandelijkse cyclus van de vrouw
  • bepaalde medicijnen of een huidaandoening.

Koortslip en koorts

Koortsblaasjes of een koortslip  hebben niets met koorts te maken. Ze kunnen zoals gezegd in allerlei omstandigheden tevoorschijn komen. De relatie met koorts is wellicht dat ze tijdens periodes van verminderde weerstand, waarin lijders wat koortsig zijn, kunnen optreden. Koortsblaasjes zijn zeer besmettelijk. Het kussen van iemand met koortsblaasjes of koortslip betekent besmetting. De kans op besmetting duurt zolang totdat de blaasjes geheel zijn uitgedroogd. Het mag duidelijk zijn dat ’prutsen’ aan de koortsblaasjes alleen maar van kwaad tot erger kan leiden. Beter is het de blaasjes, als ze hinderlijk worden, in te smeren met een zalf op basis van zinksulfaat. Die zalf droogt de blaasjes in en verkleint zo de kans op besmetting. Andere vormen van herpes, zoals genitale herpes, worden verspreid door een ander virus, het herpesvirus type 2.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht