Zorg

Bijna een kwart van de Nederlanders wil organen doneren

Bijna een kwart van de bevolking (12 jaar en ouder) heeft toestemming gegeven voor het gebruik van haar organen of weefsels na het overlijden. In 2015 waren dit ongeveer 2 miljoen vrouwen en bijna 1,6 miljoen mannen, iets meer dan een jaar eerder. Met het vorderen van de leeftijd neemt de bereidheid tot orgaandonatie toe, maar vanaf 65 jaar neemt dit weer af. Dat maakt CBS bekend.

Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben ruim vijfenhalf miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. ANP XTRA FRANK VAN BEEK

 ANP XTRA FRANK VAN BEEK

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting staan ongeveer duizend mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. De meesten wachten op een nier.

Vier op de tien geregistreerd in donorregister

In 2015 stond 40 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder ingeschreven in het donorregister. Iets minder dan een kwart (24 procent) geeft toestemming voor het gebruik van zijn of haar organen of weefsels na het overlijden, al dan niet met uitzondering van bepaalde organen. Een klein deel laat de beslissing aan nabestaanden over en 11 procent geeft expliciet geen toestemming (53 duizend).

Orgaandonatie1

Vrouwen meer bereid tot orgaandonatie

Het aandeel vrouwen dat zich heeft ingeschreven in het donorregister is 43 procent. Het gaat hier om 3,2 miljoen vrouwen, van wie er bijna 2 miljoen toestemming geven tot orgaandonatie. Bij mannen liggen de verhoudingen anders. In 2015 waren 2,6 miljoen mannen ingeschreven in de het donorregister (36 procent). Van hen gaven 1,6 miljoen toestemming tot orgaandonatie.

Orgaandonatie2

Vooral orgaandonatie bij 45-64 jarigen

Naarmate de leeftijd stijgt neemt het aandeel ingeschrevenen en personen die bereid zijn tot orgaandonatie toe, tot de leeftijd van 65 jaar. Daarna neemt dit weer af. Van de 12- tot 25-jarigen is 17 procent geregistreerd en daarnaast geeft 12 procent toestemming. In de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar is dat respectievelijk 48 en 30 procent. Onder de 85-plussers is bijna 40 procent ingeschreven, van wie slechts een klein deel de organen ter beschikking stelt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht