Zorg

Arts wil euthanasie kunnen weigeren

Artsen willen niet verplicht zijn om een patiënt te laten sterven, als die niet meer wil leven. De dokters willen zelf kunnen bepalen of en hoe ze meewerken aan euthanasie, en desnoods willen ze kunnen weigeren. Dat verklaart artsenfederatie KNMG dinsdag in de NRC.

steun, familie, liefde, getrouwd, ziek, kanker, euthanasie, familie, alzheimer, dementie, oud, samen

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

Volgens de voorzitter van het KNMG, Rutger Jan van der Gaag, staan de meeste artsen open voor euthanasie. Maar dat mag nooit leiden tot ,,een verplichting voor de dokter om mee te werken”, zegt hij in de krant. Euthanasie is niet iets dat een patiënt kan ,,afdwingen”.

De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde heeft gepleit voor een ‘laatstewilpil’, waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken. Artsen of apothekers zouden het middel moeten verstrekken. Maar daarmee zouden artsen een grens over gaan, zegt Van der Gaag: ,,Het wordt nooit: u vraagt, wij spuiten.”

Artsen mogen euthanasie uitvoeren als een patiënt ,,ondraaglijk en uitzichtloos” lijdt en uit vrije wil heeft gevraagd om te sterven. Maar als de arts zich daarbij niet aan de voorschriften houdt, kan hij of zij alsnog worden vervolgd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht