Zorg

Genade – Column Lyme Esmee Kamphuis

Ieder mens heeft wel eens pijn. Soms kort en hevig, soms lang en zeurend. Pijn neemt veel verschillende vormen aan. Sinds ik ziek ben, heb ik tot mijn spijt compleet nieuwe vormen van pijn leren kennen. De afgelopen tijd heb ik ook weer veel pijn gehad. Veel chronische Lyme patiënten kennen het wel: Horrornachten, oftewel wakker liggen van de pijn. Compleet lamgeslagen en uitgeput lig je te wachten totdat het licht uitgaat en slaap een verlossende time-out kan geven aan de hel waarin je je bevindt. Een paar maanden geleden heb ik, na zo’n horrornacht, geschreven hoe het voelt om overgeleverd te zijn aan hevige pijn.

IMG_6248

De fysieke pijn die ik vannacht voelde, was als een woeste rivier die buiten zijn oevers trad. Deze woeste rivier slokte mij op. Het onttrok mij als het ware aan mijzelf en nam bijna hallucinatie opwekkende vormen aan. De pijn was nadrukkelijker aanwezig dan ikzelf.

De pijn stokt mijn adem. Ik weet niet of ik moet bewegen of stil liggen. Van binnen schreeuw ik het uit, maar ik ben te zwak om het te uiten. Als dit het einde is, dan snap ik dat. Hoe lang kan een mens zulke pijnen verdragen, zonder dat je lichaam het begeeft?, vraag ik mijzelf af. Ik wil slapen, ik wil dit niet meer voelen, ik wil rust.

Deze pijn legt mij lam en is niet te bevechten. Deze pijn woedt hels in mij en heeft bezit van me genomen. Het heeft mijn lichaam gekaapt. Het enige wat ik kan doen is me overgeven en het ondergaan. Als een in een oorlog verdwaald kind, zwaai ik machteloos met een witte vlag: Genade! Mercy! Help! 

Er zit niks anders op dan mijn pijn uit te ‘zitten’. Gekweld door deze genadeloze vijand hap ik naar lucht. Terwijl ik snak naar zuurstof, laat de pijn mij nadenken over mijn ademhaling. Deze is snel en oppervlakkig. Met veel moeite lukt het mij, mijn ademhaling weer enigszins in balans te brengen. Voor nu heb ik díé strijd in ieder geval gewonnen.

Een paar uur later gaat het licht uit: ‘knip!’ Uiteindelijk val ik onrustig in slaap. Ongemerkt komt er dus tóch een abrupt einde aan deze klaarwakkere nachtmerrie, wanneer mijn bewustzijn wordt uitgeschakeld. De slaap schenkt me genade. Dit maakt me dankbaar en achterdochtig. Hoe is me dit gelukt? Of heeft mijn lichaam dit zelf gedaan? Ik kan het me niet meer herinneren.

Ergens midden in de nacht schrik ik weer wakker, badend in het zweet met de naweeën van de pijnen die me tot wanhoop dreven. Ik sta voorzichtig op om even naar het toilet te gaan. De pijn grijpt deze situatie aan om de macht over mijn lichaam terug te eisen. Even lijk ik weer verloren en overgeleverd, maar de slaap brandt zó aanwezig achter mijn ogen, dat hij me wederom genade schenkt.

Zo, ik ben weer even weg. Rust. Laat mijn lichaam het maar even alleen opknappen. Ik kom later wel weer terug.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht