Zorg

Verzakking van baarmoeder, darm of blaas

Veel vrouwen krijgen in hun leven een keer of vaker te maken met een verzakking van baarmoeder, darm of blaas doordat ondersteunende weefsels verzwakt of uitgerekt zijn, bijvoorbeeld door bevallingen.

Verzakking
Problemen in het bekkenbodemgebied zijn doorgaans ongevaarlijk, maar kunnen lastig zijn. Veel vrouwen passen hun levensstijl aan. Ze stoppen bijvoorbeeld met sporten, ze gaan niet meer op vakantie of zelfs het huis niet meer uit.

Klachten verzakking

Afhankelijk van waar de verzakking zit – blaas, darm of baarmoeder – hebben de vrouwen last van verschillende klachten. ,,Veel vrouwen verliezen urine, bijvoorbeeld bij hoesten of sporten. Anderen hebben continue aandrang om te plassen’’, vertelt gynaecoloog Clasien van der Houwen van De Tjongerschans in Heerenveen.

Als een endeldarm verzakt is, raakt de vrouw vaak moeilijk haar ontlasting kwijt.

Bij urineverlies is er met fysiotherapie of medicatie wel wat aan te doen, maar bij een hinderlijke verzakking is dit niet voldoende.

Verzakking naar buiten

,,Bij sommige vrouwen komt de verzakking naar buiten. Dat is erg onaangenaam.’’ De gynaecoloog bepaalt samen met de patiënt welke behandeling het beste bij haar past. Oudere vrouwen kiezen nogal eens voor een ring, jongere vrouwen geven bij een ernstiger verzakking meestal de voorkeur aan een operatie. Vrouwen die ondanks fysiotherapie hinderlijk urineverlies bij sporten houden, kunnen goed geholpen worden met een kleine ingreep.

Informatie verzakking

Hoe goed de gynaecoloog alles ook probeert uit te leggen, veel informatie over de voorbereiding, de ingreep en het herstel raakt verloren. Van der Houwen hoort geregeld na een operatie de vraag: ,,Dokter, wat heeft u nu gedaan?’’Dat moet anders, dacht de gynaecoloog. ,,Meer achtergrondinformatie haalt veel stress weg.’’

Samen met verpleegkundige Bauwien de Jong heeft ze een website – een digitale poli – gemaakt, waar de patiënte met een inlognaam en wachtwoord alle op haar van toepassing zijnde informatie kan vinden. Het is de eerste in Nederland.De Jong zet alleen die informatie op de site die nodig is voor de betreffende patiënte. Van der Houwen: ,,Folders zijn veel algemener en niet altijd van toepassing. De plaatjes zijn vaak eenvoudig en patiënten begrijpen zo niet wat er bij hun gaat gebeuren.’’

De digitale poli van Tjongerschans in Heerenveen is hier te vinden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht