Zorg

Artsen: ook euthanasie bij dementie

Mensen in een vergevorderd stadium van dementie moeten ook euthanasie kunnen krijgen als ze niet meer met de arts kunnen communiceren. Dat staat in een nieuwe handreiking die de ministeries van Volksgezondheid en Justitie samen met artsenfederatie KNMG hebben opgesteld. Wat de handreiking opmerkelijk maakt, is dat de KNMG eerder stelde dat de patiënt het verzoek tot euthanasie ook op het laatste moment moet kunnen bevestigen.

Euthanasie

De NVVE, de instelling die zich sterk maakt voor het maximaal benutten van de euthanasiewetgeving, noemt het een doorbraak en een koerswijziging van de KNMG. “Dit moet euthanasie bij dementie in de toekomst makkelijker maken voor de artsen en de patiënten,” zegt een woordvoerder van de NVVE.

Volgens de NVVE gaf de euthanasiewet altijd al ruimte om mensen met vergevorderde dementie en een wilsverklaring euthanasie te bieden, maar heeft de KNMG met een aanscherping in 2012 de artsen wat huiverig gemaakt om dat te doen.

De NVVE-woordvoerder erkent dat de kern van het probleem in deze discussie overeind blijft, namelijk dat artsen het moeilijk hebben met euthanasie uitvoeren op iemand die ogenschijnlijk niet begrijpt wat er gebeurt. Dat verandert niet door deze handreiking.

Het document, waarvan een variant voor de arts en een voor de patiënt is gemaakt, heeft ook heel duidelijk een voorlichtende functie, zegt Eric van Wijlick van de KNMG. “Als je een wilsverklaring in de la hebt liggen, wil dat niet zeggen dat je het geregeld hebt. Je moet tijdig met je arts in gesprek gaan over euthanasie. Bijvoorbeeld of die arts er überhaupt toe bereid is. Dat gesprek moet de patiënt met de arts blijven voeren. Tegelijkertijd ligt er een taak bij de arts om er bij de patiënt naar te blijven informeren. Een arts zou namelijk ook kunnen denken dat de patiënt het niet meer wil omdat die er niet meer over begint.”

Verder noemt Van Wijlick de handreiking geen koerswijziging, maar een ‘precisering’. Hij benadrukt dat het om een kleine groep mensen gaat. In 2014 is in 81 gevallen euthanasie uitgevoerd op mensen met dementie. Euthanasie bij mensen in een vergevorderd stadium van de ziekte is zeer incidenteel. In totaal ging het in 2014 om 5306 euthanasiemeldingen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht