Zorg

Dementerenden leven op door kunstmatig daglicht

 ’s Nachts slapen ze beter, overdag is het aantal valpartijen tot nul gereduceerd en ook zijn dementerenden actiever als ze overdag aan ‘kunstdaglicht’ worden blootgesteld. Dat is de uitkomst van een onderzoek van WVO Zorg in verpleeghuis Ter Reede in Vlissingen.

autisme, ouderen, bejaarde, senior, oud

Bron: Flickr/ Garryknight

De eerste resultaten van het onderzoek dat in mei begon laten zien dat de kwaliteit van leven over de hele linie is verbeterd. ,,Maar het is nog niet afgerond,” laat innovatiemanager Fer de Bruin van WVO Zorg weten. ,,Het gaat om een langjarig onderzoek, waarin voortdurend gemeten wordt. Ondertussen passen we dingen aan en voegen dingen toe.”

Stresshormoon

Zo wordt gekeken of er minder stresshormoon in het speeksel zit en wordt onderzocht wat daglichtsimulatie betekent voor de toediening van slaapmiddelen. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van slaap af. Bij dementerenden geldt dat nog sterker. Omdat ook het tijdsbesef en het onderscheid van dag en nacht afnemen, gaan veel patiënten die ’s nachts wakker worden ronddwalen. Een groot aantal dementerenden heeft slaapmedicatie nodig om de nacht door te komen. Die kunnen weer bijwerkingen hebben zoals verwardheid en verslaving.

Bij de proef zijn nu 147 bewoners betrokken van drie centra in Vlissingen en Middelburg. Het dwalen ’s nachts is nagenoeg verdwenen, wat ook voor het verplegend personeel een verbetering is.

Valpartijen

Valpartijen zijn in de onderzoeksperiode aanzienlijk gereduceerd. Bij ouderen neemt het zicht zodanig af dat het overdag kan zijn alsof men met een zonnebril op rondloopt. Door de lichtlampen van 1500 lux (tegenover 20 à 50 normaal) kunnen de bewoners zich veel beter oriënteren en vallen ze minder.

Derde voordeel is dat de bewoners door de diepere slaap overdag uitgeruster zijn en actiever worden. Hun dag-nachtritme herstelt zich.

Acht jaar geleden is ook al eens een proef met kunstdaglicht gedaan. Toentertijd waren er nog geen (energiezuinige) ledlampen en was bredere toepassing veel te kostbaar.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht