Zorg

Maak gedwongen keizersnee mogelijk

Een zwangere vrouw moet kunnen worden gedwongen tot een keizersnee. Als het leven of de gezondheid van het kindje in het geding is, moet de arts naar een rechter kunnen stappen. Die kan beslissen tot zo’n ingreep, ook al weigert de moeder. Twee gynaecologen en twee rechters pleiten daar voor in het vakblad Medisch Contact. 

natuurlijke keizersnee

Eigen foto

is het zo dat de moeder beslist of ze een keizersnee krijgt. Nee is nee. Maar voor de baby is een keizersnee soms wel nodig. Het is niet bekend hoe vaak zo’n situatie in Nederland voorkomt, maar volgens de opstellers gebeurt het twee tot drie keer per jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Dan mogen ze niets doen.

Als zo’n regel leidt tot de dood van de baby, is er iets mis met de regel, schrijven ze in Medisch Contact. ,,Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft?” Ze willen daarom meer aandacht voor het ,,belang van de foetus bij een veilige geboorte”. Ze willen niet dat de moeder helemaal niets meer te zeggen heeft, maar bij een nee ,,is het geen afgedane zaak”.

Ze stellen voor dat een arts bij zo’n weigering de voorzieningenrechter belt. Die komt direct naar de verloskamer, hoort de argumenten en hakt daar de knoop door. Lukt het de rechter niet om op tijd in het ziekenhuis te zijn, moet de arts tot een spoedoperatie kunnen overgaan, ,,die daarna alsnog door de rechter met terugwerkende kracht kan worden gehonoreerd”.

De oproep is ondertekend door de rechters Cees de Groot en Paul Vlaardingerbroek en door gynaecoloog Tom Schneider en Leontien van Ravesteyn, die als arts-onderzoeker verbonden is aan de afdelingen gynaecologie en psychiatrie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht