Zorg

Veel administratieve taken in de zorg. Verpleegtaresse trok al in 2013 aan de bel

 Uit een KPMG-rapport blijkt dat artsen en verpleegkundigen te veel tijd kwijt zijn aan het invullen van lijstjes en andere administratieve taken. De verpleegkundigen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen trokken er al in 2013 over aan de bel. Er is sindsdien dus niet veel verbeterd.

computer, ziekenhuis, stethoscoop, online, website, gezondheid

Bron: Flickr/ Jfcherry

COW

Kermend ligt een man met een ernstige buikvliesontsteking in zijn ziekenhuisbed. Naast zijn bed staat een verpleegkundige achter haar rijdende computer, de COW, Computer On Wheels. “Is dit de ergst denkbare pijn? Of is het een pijn die nog wel te verdragen is”, vraagt ze. Ze kijkt de patiënt niet aan maar tuurt op haar beeldscherm.

De verpleegkundigen van afdeling C2 van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zijn het zat. Ze zijn de hele dag bezig met checklijsten en computerformulieren en hebben nauwelijks meer tijd voor het menselijke contact met de patiënt. Ze schreven er een open brief over: Verpleegtaresse of secretapleeg?

Op onze afdeling is er ernstige zorg over het vak verpleegkundige. Het echte contact met de patiënt wordt steeds minder. Van taakgericht verplegen gingen we naar patiëntgericht verplegen en nu ligt het checklistgericht verplegen voor ons. En daarbij is de computer onmisbaar. Van de ene scoringslijst naar de andere checklist, we klikken dagelijks heel wat af.

Het vak verpleegkundige wordt er niet leuker op. Worden we betere verpleegkundigen van de lijstjes? Misschien wordt het tijd voor een nieuw beroep: de verpleegkundig secretaresse. Iemand die achter de verpleegkundige aanholt om de lijstjes in de computer in te voeren. Zodat wij weer tijd kunnen besteden aan waar het ons om gaat: de zorg voor de patiënt.

Klachten

Verpleegkundigen van C2 Afdeling C2 is bepaald niet de enige met dit soort klachten en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is ook bepaald niet uniek. Overal in de Nederlandse ziekenhuizen lopen verpleegkundigen er tegenaan. Zo bleek eind vorig jaar ook uit landelijk onderzoek van Ernst & Young.

“Ze hebben gelijk, het vak van verpleegkundigen verandert”, reageert manager zorg Els Groen. “Veel verpleegkundigen hebben voor dit werk gekozen omdat ze het prettig vinden voor mensen te zorgen. Maar zorgen is tegenwoordig anders dan vroeger. De zorg is technischer geworden. Er zijn steeds meer verschillende behandelingen mogelijk. Aan verpleegkundigen worden steeds meer eisen gesteld.”

’Patiënt mist de lieve zuster aan het bed’

Verpleegkundigen pleiten voor betere balans tussen aandacht voor de patiënt en technische vaardigheden. De ligduur moest omlaag want ziekenhuisbedden zijn duur en mensen herstellen beter in hun eigen omgeving. Na een operatie en het eerste herstel worden mensen al naar huis gestuurd. Zodat er binnen de ziekenhuismuren veel minder gezellig rondlopende patiënten zijn.

Tegelijk is er de roep om transparantie en het zwart op wit vastleggen van de kwaliteit van zorg. “Patiënten en zorgverzekeraars willen kunnen kiezen tussen ziekenhuizen”, weet Groen. “Om te kunnen vergelijken moeten we de uitkomsten van de zorg vastleggen. Anders kan de buitenwereld ons niet beoordelen. En ja, de computer is daarbij het handigste hulpmiddel.”

Eerlijk is eerlijk, sinds er gewerkt wordt met ’prestatie-indicatoren’ van de inspectie, is de medische zorg in Nederland verbeterd. Patiënten lijden minder pijn en lopen minder doorligwonden op, om maar wat te noemen. De kans op infecties en valpartijen is veel kleiner geworden.

Pijn

“Je let toch anders op als je ergens een scoringslijst van moet invullen”, zegt Groen. De patiënt lijdt pijn, maar hoe véél pijn? ” Door de checklist word je gedwongen je even op die pijn of op het doorliggen te focussen. Dat kost tijd, maar uiteindelijk levert het ook wat op.” Maar ja, die verbeteringen komen geleidelijk en over de hele linie. “Dokters en verpleegkundigen zijn doeners. Ze kijken naar het hier en nu en merken dat ze veel tijd kwijt zijn achter de computer. Dat motiveert niet.”

Patiënten merken de verbeteringen in de zorg misschien niet aan den lijve, de kans op ontstekingen, pijn en valpartijen is wel kleiner. De patiënt ziet dat niet direct en mist vooral de lieve verpleegkundige aan het bed, die tijd heeft voor een praatje. “We krijgen wel eens klachten van patiënten dat ze nooit meer een verpleegkundige zien. Die verpleegkundige is dan wel met die patiënt bezig, maar in haar eigen kantoor, achter de computer.”

Vragen

En telkens weer al die vragen… Is net de ene verpleegkundige bij ze langs geweest, moeten ze bij een volgend gesprek weer bijna dezelfde vragen beantwoorden. De meest simpele vragen soms zoals: ’Wat is uw naam, waarom bent u hier?” Maar ook dat soort vragen zijn er voor de zekerheid. Want het zou niet voor het eerst zijn dat per ongeluk de verkeerde patiënt de operatiekamer in wordt gereden, of per abuis het verkeerde been wordt afgezet.

Toch is het misschien wel doorgeslagen in de zorg, vindt zorgmanager Groen. “Het is echt een dilemma. Je wilt aandacht geven aan de mens. Het is zo’n mooi vak, verpleging, maar hoe hou je het werk leuk en bevredigend? We moeten zoeken naar een betere balans tussen aandacht voor de patiënt, technische vaardigheden en het aantonen van de kwaliteit die we leveren.”

In de ouderenzorg is een aantal experimenten met ’zorg zonder regels’. Dat wordt in het ziekenhuis alleen lastig, meent Groen. “We kunnen in de ziekenhuizen niet zonder regels en protocollen. We hebben te maken met ernstig zieke mensen met een verminderde weerstand en complexe behandelingen. Dan kan je geen infectie of behandelfouten riskeren.”

Dat begrijpen de verpleegkundigen van afdeling C2 ook wel. “We dóen het ook wel, alle lijstjes bijhouden”, zegt verpleegkundige Hetty Witvoet. “Maar is het nu echt allemaal nodig? We vonden het nu tijd er eens verder mee te gaan dan gemopper in de teamkamer. Daarmee wilden we een signaal afgeven.”

Dit verhaal is in 2013 geschreven door Arend van Wijngaarden van Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht