Zorg

Spataderen wat zijn het en hoe kun je ze behandelen?

Spataderen staan in de top tien van klachten waarmee patiënten naar de huisarts gaan. Een kwart van de bevolking heeft er last van.

Erfelijke aanleg, een staand beroep en ook twee of meer zwangerschappen verhogen de kans op spataderen. Vrouwen hebben ze vaker dan mannen en met het stijgen van de leeftijd neemt het risico toe.

Spataderen

Hoe ontstaan spataderen?

Blauwe, kronkelige aderen die bovenop het been liggen, is een bekend beeld van spataderen. Maar om te begrijpen hoe ze ontstaan, moet je weten hoe de bloedsomloop werkt, zegt dermatoloog Marie-Louise Schuttelaar. Het hart pompt het bloed met drukgolven via slagaderen de weefsels in om de cellen te voeden met zuurstof en bouwstoffen. Als het bloed door de kleinste vaatjes langs de weefsels is geweest is de druk op het bloed grotendeels verdwenen. De aderen die het bloed met de afvalstoffen en koolzuur afvoeren, zijn daarom een stuk slapper dan een slagader.

Wat veroorzaakt probleem spataderen?

Het grootste probleem schuilt er, volgens Schuttelaar, in dat mensen rechtop op twee benen lopen. “De mens is een zoolganger en loopt op zijn hele voet, waardoor tot laag in het been grote botten en spieren zitten. Daar moet veel bloed naartoe”, aldus de dermatoloog.

En niet alleen heen, maar ook terug, en die terugweg levert de meeste ellende op. “Om het bloed in staande positie, tegen de zwaartekracht in, omhoog te laten stromen naar het hart, zitten er kleppen in de aderen die ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan stromen.”

Maar als die kleppen niet goed meer sluiten, stroomt het bloed wel terug, waardoor de druk in die wat zwakkere aderen steeds hoger wordt. De aderen zetten uit, worden kronkelig en heten spataderen.

Onrustige, vermoeide, pijnlijke benen zijn het gevolg, vooral bij lang staan. “Door de spieren van het been lopen de grootste aderen. Als je loopt trekken de spieren samen en worden de aderen leeg geknepen. Zo pomp je bloed uit je benen.

Echter, als je te vaak en te lang hebt stilgestaan, werken de kleppen niet goed meer. Als die kleppen open blijven, worden de afvalstoffen niet afgevoerd, zodat de spieren verzuren.

Dat geeft dat oververmoeide gevoel in de benen”, legt Schuttelaar uit. Verstoring van de afvoer van bloed uit de benen kan leiden tot dikke benen, eczeem en open benen.

Behandeling van spataderen

De behandeling van spataderen bestaat uit het uitschakelen van de aderen. “Je kunt zo’n spatader prima missen, want je hebt meer dan voldoende gezonde normale ader spatader vaten over”, vaten over”, zegt Schuttelaar.

Haar afdeling dermatologie werkt nauw samen met vaatchirurgie in de spataderpolikliniek van het UMCG.Werden spataderen vroeger regelmatig operatief verwijderd (gestript), tegenwoordig worden de meeste binnen het vat dichtgemaakt.

Dat kan met radiogolven (“een soort magnetronenergie”) of door er schuim in te spuiten. Bij kleine spataderen wordt ook wel de Mullermethode toegepast, waarbij kleine stukjes ader worden weggehaald.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht