Zorg

Thyrax raakt op. Apotheek hamstert. Patiënten ongerust

Onder 350.000 schildklierpatiënten heerst grote onrust nu hun tabletten van Thyrax opraken. De fabrikant kan wegens verhuizing tijdelijk niet produceren. Apothekers werden gisteren platgebeld door verontruste gebruikers van Thyrax. Als hun voorraad op is, moeten zo’n 350.000 mensen met een trage schildklier overstappen naar een ander medicijn.

2016-01-15 14:23:37 DEN HAAG - Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab. ANP BAS CZERWINSKI

Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab. ANP BAS CZERWINSKI

Gebruikers moeten hun huisarts spreken over een alternatief, adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat van een zorgwekkende situatie spreekt. “Juist deze groep patiënten is heel gevoelig voor veranderingen. Bij een ander merk kunnen zij een ontregelde schildklierfunctie krijgen, hartkloppingen of hoofdpijn,” zegt woordvoerder Jasper-Hugo Brouwers.

“Oh nee, niet wéér!” zegt Ingrid Stam (68) uit Soest, die al zeker tien jaar Thyrax slikt. “Vorig jaar heb ik ook zonder gezeten omdat de verpakkingsmachine van de fabrikant kapot was. Ik werd vreselijk beroerd en moe van het andere merk dat ik kreeg voorgeschreven. Ik ga direct naar de apotheek om een voorraadje te halen. Hopelijk ben ik nog op tijd.” Ze is boos op de fabrikant: “Ik begrijp gewoon niet dat ze niks extra’s maken als ze gaan verhuizen.”

Apotheker Jaap Uithof uit Hasselt kreeg gisteren al verontruste gebruikers aan de balie. Hij heeft extra ingeslagen bij de groothandel. “Net op tijd, hoop ik. Er wordt gehamsterd door apothekers.” Apothekersvereniging KNMP vindt dat de fabrikant meer had moeten doen: “Als je een verhuizing plant, kun je er rekening mee houden en een voorraad opbouwen.” Fabrikant Aspen Pharma Trading was niet bereikbaar voor een reactie op de problemen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht