Zorg

Onderzoek nodig naar Golfoorlogtrauma’s

De Britse regering moet geld vrijmaken voor onderzoek naar trauma’s die veteranen hebben opgelopen tijdens de Golfoorlog van 1990-1991. Dat vindt de liefdadigheidsinstelling Royal British Legion. Volgens de instelling is er te weinig bekend over de trauma’s waar ongeveer 33.000 oud-militairen mee te maken hebben, omdat er nog geen academisch onderzoek is gedaan.

De stress van een groot geheim bewaren kan je letterlijk ziek maken.

De stress van een groot geheim bewaren kan je letterlijk ziek maken.

De veteranen lijden onder het zogenoemde Golfsyndroom. Ze hebben klachten over onder meer chronische hoofdpijn, vermoeidheid en geheugenproblemen, meldde de BBC zondag. Problemen doen zich voor bij meer dan 60 procent van de Britse militairen die zijn ingezet tijdens de operatie Desert Storm in Irak.

Er zijn bijna 10.000 Britse veteranen van de Golfoorlog die een zogenoemd oorlogspensioen krijgen, omdat ze tijdens hun werk een ziekte hebben opgelopen of gewond zijn geraakt.

Volgens de Royal British Legion is er onderzoek nodig om behandeling en revalidatie te kunnen verbeteren. Het ministerie van Defensie heeft laten weten open te staan voor nieuwe onderzoeksvoorstellen.

Waarom veteranen van de Golfoorlog meer trauma’s hebben opgelopen dan militairen die naar andere gebieden zijn uitgezonden, is niet duidelijk. Het heeft mogelijk te maken met vaccinaties, verarmd uranium dat werd gebruikt in zware wapens, pesticiden, blootstelling aan zenuwgassen of het inhaleren van giftige rook die vrijkwam bij het verbranden van olievelden.

Dokters en activisten zijn het er ook niet over eens of het syndroom daadwerkelijk uniek is aan de Golfoorlog.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht