Zorg

LUMC voert weer alle transplantaties uit

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert weer alle transplantaties uit. De moeilijkste ingrepen waren half december verplaatst vanwege een ruzie tussen de chirurgen. De taken zijn herschikt en er zijn ,,stappen gezet” op weg naar een oplossing voor het conflict. Daarom kan de beperking worden opgeheven, meldde het ziekenhuis dinsdag.

operatie

Foto: NDC Mediagroep

Het LUMC had half december besloten voorlopig geen lever-, nier- en alvleeskliertransplantaties uit te voeren. Die ingewikkelde ingrepen verhuisden naar het Erasmus MC in Rotterdam. Dat werd vorige week naar buiten gebracht. In de afgelopen maand is één patiënt in Rotterdam geopereerd. Twee andere transplantaties zijn uitgesteld. Het LUMC benadrukt dat er ,,geen organen verloren zijn gegaan”.

Het LUMC wil niet zeggen waar de artsen ruzie over hadden. Drie van de zeven chirurgen bleven tijdelijk thuis. Zij zitten nog steeds thuis. De vier andere chirurgen hoeven voorlopig minder andere ingrepen uit te voeren, zodat ze beschikbaar zijn voor de transplantaties.

De ruzie bij het LUMC vormt de derde keer in korte tijd dat een bekend ziekenhuis in opspraak komt. Eerder kwam het UMC in Utrecht negatief in het nieuws, omdat het twee dodelijke incidenten had verzwegen en een tumor over het hoofd had gezien. In het AMC in Amsterdam raakte een drie maanden oude baby ernstig verminkt bij een operatie.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht