Zorg

Bij spoed is psycholance niet inzetbaar

De psycholance, de speciale ambulance voor psychiatrische patiënten, wordt zoveel gebruikt, dat die niet meer inzetbaar is voor spoedgevallen.

Ambulance 112 logo

Agenten die in geval van nood een beroep doen op de psycholance, moeten vaak zo lang wachten dat ze zelf maar voor vervoer zorgen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als verwarde mensen op straat voor problemen zorgen, bevestigt de politie.

Het komt zelfs voor dat agenten niet eens meer bellen, blijkt uit antwoorden van wethouder Eric van der Burg op vragen van gemeenteraadslid Nelly Duijndam van de SP.

“We hebben te maken met drukte, daarom zijn we niet altijd beschikbaar voor spoedgevallen,” zegt een woordvoerder van de ambulancedienst. “Dat komt door het succes.”

Sinds 2014 kan de politie een beroep doen op de psycholance. Deze ambulance is speciaal toegerust op vervoer van mensen met psychiatrische problemen, met daarvoor getraind personeel.

Het idee was dat de psycholance de politie kan bijstaan, omdat agenten vaker te maken krijgen met verwarde mensen. De politie moet ongeveer zesduizend keer per jaar naar een melding van overlast of gevaar door een patiënt met zware psychische problemen. Dat is veertig procent meer dan tien jaar geleden.

Maar de psycholance, een initiatief van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (SPA), de Ambulance Amsterdam, de politie en de GGD, heeft het te druk met reguliere overplaatsingen van verwarde mensen, bijvoorbeeld naar een opvangplek.

De woordvoerder van de ambulancedienst benadrukt dat een verward persoon altijd wordt vervoerd, ook in geval van nood, alleen dan vaak door een reguliere ambulance.

Nog een psycholance erbij zou de druk van de ketel kunnen halen, zegt Duijndam van SP. “Dat kost geld, maar daarmee ontlasten we wel politie en de ambulancedienst.”

“Met één redden we het niet,” zegt de woordvoerder van de ambulancedienst. “We zijn hierover in gesprek.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht