Zorg

Zelden euthanasie bij gevorderde dementie

Euthanasieverzoeken van mensen met vergevorderde dementie worden amper gehonoreerd, ondanks de aanwezigheid van een schriftelijke wilsverklaring. Dat blijkt uit een onderzoek waarover Medisch Contact deze week publiceert.

spuit, injectie, euthanasie, stethoscoop

Drie onderzoekers, onder wie emeritus hoogleraar geneeskunde Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, bestudeerden de dossiers van 26 wilsonbekwame dementiepatiënten. Zij waren tussen maart 2012 en mei 2015 aangemeld bij de Stichting Levenseindekliniek (SLK). Een gemachtigde had in al die gevallen een verzoek tot hulp bij levensbeëindiging ingediend. De SLK honoreerde geen van de euthanasieverzoeken. In bijna alle gevallen vond de kliniek dat er geen sprake was van ,,ondraaglijk lijden”, ongeacht de vraag of de dementerenden de situatie eerder ondraaglijk hadden genoemd. Daarbij komt dat, hoewel met alle patiënten verbale of non-verbale communicatie mogelijk was, ze op één persoon na de eerder op papier gezette euthanasiewens niet wilden of konden bevestigen.

Het onderzoek komt twee weken na de bekendmaking van de ‘Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek’ van het ministerie van Volksgezondheid. Daarin staat dat mensen met gevorderde dementie vrijwillig uit het leven kunnen stappen, als er een schriftelijke wilsverklaring op tafel ligt (opgesteld toen de patiënt nog wilsbekwaam was), en er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht