Voeding

Behapbaar – Column diëtist Janet Noome

Hoe is het met uw goede voornemens? Ligt u nog goed op schema? De eerste weken van januari gaan traditioneel vaak over goede voornemens. Als diëtist merk je dat. Want in de top 10 van Goede Voornemens staat afvallen bijna altijd bovenaan. Met op nummer 2 meer bewegen. In december worden er al afspraken bij mij gemaakt, want “Op 1 januari begin ik. Maar eerst nog kerst en oliebollen! ”. Herkenbaar? Na een paar dagen realiseren we ons dat we de gestelde doelen nooit gaan halen en vervallen we weer in de oude gewoontes. En het wordt immers altijd weer 1 januari.

 

dn-bb-JanetNoome

Is “Goede-Voornemens-Maken” dus eigenlijk niet een vorm van uitstelgedrag? We willen iets verbeteren aan onze gezondheid of onze leefstijl. We dagdromen over wat we willen zijn of willen kunnen. We willen slank zijn en 20 kilo kwijtraken en fit zijn om zonder al te veel inspanning 10 kilometer te kunnen hardlopen. En daar is de valkuil. We focussen namelijk op het eindresultaat maar niet op de verandering zelf. En die verandering, daar gaat het om.

Zonder een goed plan van aanpak zal dat resultaat altijd tegenvallen en bijna nooit bereikt worden. Het blijft bij voornemens. Kijk dus niet naar de toekomst, maar juist naar wat is geweest. Bedenk waar het in het verleden fout ging, wat anders zou moeten. Haal daar de motivatie uit. Het werkelijk uitvoeren van goede voornemens heeft namelijk alles te maken met motivatie. Maak de plannen klein, behapbaar en realistisch. Een onrealistisch plan werkt niet en demotiveert alleen maar. Om een voorbeeld te geven: ga niet van alles ineens veel minder eten, maar begin met het weglaten van tussendoortjes en snacks. Simpel en makkelijk te doen.

Daardoor ook goed vol te houden. Als je alleen focust op het eindresultaat zal er niks veranderen. Ligt de focus op de verandering zelf dan komen die mooie resultaten wel. En lukt het een dag niet? Niks aan de hand. Elke dag is een nieuwe dag in een nieuw jaar.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht