Zorg

Hoe kun je griep voorkomen? Vijf tips om een griepepidemie te ontlopen

De griepepidemie heeft Nederland in zijn greep. Vijf tips om een hoofd vol snot, een zere keel en koorts te ontlopen.

ziek, koorts, griep, werkgever, tempratuur

Bron: Flickr/ Claus Rebler

1 Was regelmatig je handen.

,,Het griepvirus lopen we niet op omdat het buiten kouder is, maar door overdracht van het influenzavirus. Dat kan direct door de lucht, maar ook indirect door contact,” zegt Jaap van Dissel van de afdeling Infectieziektebestrijding van het RIVM. ,,Die zieke collega niest in haar hand en raakt vervolgens de deurhendel of het lichtknopje aan. Wanneer jij dat vervolgens aanraakt en in je oog of neus wrijft, ben je binnen enkele dagen zelf ziek. Griep is matig besmettelijk, maar één besmet persoon steekt gemiddeld toch twee à drie mensen aan.”

2 Neem afstand als er iemand in je buurt staat te niesen en proesten.

,,Wanneer iemand hoest, komen er druppeltjes vrij die in een boog naar beneden vallen. Neem je minimaal 1 tot 3 meter afstand, dan beperk je het risico dat je geraakt wordt aanzienlijk,” zegt Van Dissel. Als je dat niet doet, kamp je geheid 2 tot 5 dagen met griepklachten.

3 Gebruik je papieren zakdoek slechts één keer.

Toch aan het hoesten? Gebruik zakdoekjes en gooi ze vooral na één keer gebruiken weg. ,,Een papieren zakdoekje is het beste. Zo hoef je niet in je hand te niesen, om vervolgens iets vast te pakken, waardoor je het virus verspreidt,” stelt Van Dissel.

griep, griepepidemie, verkouden

4 Mijd volgepakte ruimtes en ga eventueel de deur uit.

Frisse lucht doet wonderen, je hoort het je moeder nog zeggen. Toch is dat een fabeltje. ,,Even naar buiten heeft alleen zin als je afstand wilt creëren. In een besloten ruimte, waar mensen dicht opeen zitten, is de overdracht van het griepvirus makkelijker. Tegelijkertijd moet het weer het ook toestaan om naar buiten te gaan. Als het glad is kun je uitglijden, dat lijkt me ook geen goede keus.”

5 Haal de griepprik

De griepprik is niet voor iedereen even toegankelijk, maar wordt door de overheid wel gratis aangeboden aan bepaalde groepen. Kinderen, 60-plussers en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep, komen in aanmerking. ,,Het is geen optimaal vaccin, maar voorkomt wel veel griepgevallen,” weet de griepspecialist.

Wie eenmaal geveld is door de griep, moet zich daar vrijwel letterlijk bij neerleggen. Van Dissel: ,,Als je griepklachten hebt is het niet raadzaam om je in te spannen. Je kunt beter voldoende rust nemen. Maar heel de dag in bed of op de bank liggen, is ook weer niet goed, wat dat kan leiden tot trombose.” Drink verder veel, zodat je niet uitdroogt, demp de koorts met paracetamol

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht