Zorg

Ruim een miljoen Nederlanders weleens depri

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich depressief of hebben daar weleens last van gehad. Dat komt overeen met 8 procent van de bevolking van twaalf jaar of ouder, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

psychiater, therapie, depressief, somber, luisteren, moeilijk, praten

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Vrouwen zijn met 9 procent vaker neerslachtig dan mannen (6 procent). Opvallend is ook dat over alle leeftijden vrouwen bijna tweemaal zo vaak antidepressiva krijgen verstrekt als mannen: bijna 8 procent tegen 4 procent. Naarmate mensen ouder worden, krijgen ze vaker antidepressiva voorgeschreven.

Het onderzoek gaat niet om medisch vastgestelde depressies, maar over wat mensen zelf hebben aangegeven.

Volgens het statistiekbureau komen depressieve gevoelens het vaakst voor op middelbare leeftijd. Zo geeft een op de tien veertig- tot vijftigjarigen aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de ‘midlifeperiode’ hebben ze minder vaak last van zo’n crisis. Van de 65-plussers bijvoorbeeld gaf slechts 6 procent aan het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad.

Kinderen van twaalf tot zestien jaar zeggen niet vaak depressief te zijn. Het gaat om minder dan 1 procent. Opmerkelijk is dat mensen met alleen basisonderwijs liefst vijf keer zo vaak depressief zeggen te zijn als hoogopgeleiden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht