Zorg

Voel je niet schuldig over antidepressiva als je zwanger bent

 Zwanger en depressief? Of bang om depressief te worden? Wees gerust, als je antidepressiva gebruikt, lijkt het erop dat die minimale gevolgen hebben voor de baby. Het is niet nodig om te minderen of zelfs te stoppen. Sterker nog, juist dat kan schadelijk zijn. 

zwanger, zwangerschap

Dat zegt arts Noera Kieviet. Ze heeft de afgelopen jaren honderden depressieve moeders en hun baby’s onderzocht op een speciale afdeling van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam.

Zwanger

Elk jaar worden ongeveer 170.000 vrouwen in Nederland zwanger. Van hen krijgt ongeveer een op de zes een depressie tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling. Maar de meesten nemen daar geen middelen tegen wanneer ze zwanger zijn. Het lijkt erop dat ze bang zijn voor de gevolgen voor de baby. Kieviet: ,,Over de belangrijkste antidepressiva is redelijk wat bekend. Er lijkt zo goed als geen risico te bestaan voor aangeboren afwijkingen, complicaties bij de bevalling en voor de ontwikkeling van het kind.”

Ontwenningsverschijnselen

Maar het was nog niet bekend in welke mate een baby ontwenningsverschijnselen krijgt. Die verschijnselen blijken mild. Kieviet: ,,Het kind is wat onrustig, heeft misschien moeite met drinken en slaapt soms korter. Dat gaat over.” Ongeveer een op de drie baby’s krijgt daar last van wanneer de moeder antidepressiva heeft genomen. ,,Borstvoeden blijkt baby’s te beschermen, ze hebben minder ontwenning dan kinderen die flesvoeding krijgen.” Heel misschien krijgen baby’s nog een klein vleugje antidepressivum mee in de moedermelk, zodat ze langzamer afbouwen. Of ze worden rustiger door het huid-op-huidcontact met de moeder bij het drinken.

Dosis

Maar de belangrijkste conclusie van het onderzoek: de dosering van antidepressiva maakt niet uit voor de ontwenning. ,,Kies daarom de dosis die voor jou juist is”, zegt Kieviet. Een vrouw die toch mindert, loopt namelijk het risico dat het middel niet genoeg werkt. En de gevolgen van een depressie kunnen erger zijn dan de gevolgen van antidepressiva. ,,Het kind kan te vroeg ter wereld komen. Het kind kan lichter uitvallen dan het in aanleg had kunnen zijn. Een depressieve vrouw zorgt tijdens de zwangerschap misschien minder goed voor zichzelf, door te roken en door ongezond te eten. Na de bevalling hecht een depressieve moeder zich misschien minder goed aan de baby. En andersom dus ook.”

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat een depressie een ziekte is, benadrukt Kieviet. ,,En het is een ziekte die kan terugkeren als je het niet behandelt. Je moet je niet schuldig voelen als je antidepressiva nodig hebt, ook niet naar je kindje toe. Het is geen taboe. Het is net zoiets als suikerziekte, en daar bestaat insuline voor.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht