Zorg

Etalagebenen: oplossen begint met lopen

Als er te weinig bloed via de slagader in het been komt, is dat extreem pijnlijk. Het doet zo’n pijn dat je soms om de paar honderd meter halt moet houden om de beenspieren in rust wat meer zuurstof te geven.

Mensen die dat overkomt, voelen zich gegeneerd en doen net alsof ze bewust stoppen om een etalage te bewonderen. Zo ontstond de lekenterm etalagebenen voor de aandoening Claudicatio Intermittens.

etalagebenen

 

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen komen vooral voor bij ouderen van wie de slagaders in de loop der jaren zijn dichtgeslibd. In de leeftijdscategorie tussen 50 en 60 jaar heeft 2,5 procent van de bevolking er last van. Bij 80-plus is dat 20 procent. Spieren hebben bij inspanning meer behoefte aan zuurstof, legt vaatchirurg Bas Wallis de Vries van het UMCG uit. “Normaal reageert het lichaam door meer bloed naar de spieren te transporteren, maar als de aanvoerende slagader vernauwd of verstopt is, lukt dat niet.”

Minder ver lopen door etalagebenen

Patiënten met een ernstige vorm van etalagebenen kunnen steeds minder ver lopen en uiteindelijk hebben ze zelfs pijn als ze zitten. In extreme gevallen sterft het weefsel af door zuurstofgebrek. Als er geen oplossingen meer zijn om de doorbloeding van het been te verbeteren, kan het zijn dat de chirurg moet besluiten tot een amputatie.

Risicofactoren etalagebenen

De risicofactoren voor etalagebenen zijn klassiekers: roken, hoog cholesterol en suikerziekte.Wallis de Vries: “Deze patiënten zijn op leeftijd en hebben vaak een aantal van deze factoren tegelijk, naast andere bloedvatproblemen als hartklachten.”

In zijn dagelijkse praktijk zoekt hij naar de meest passende aanpak voor een patiënt met een doorbloedingsstoornis in de benen. “Een postbode van 55 jaar die na behandeling maximaal 500 meter kan lopen, vindt dat te weinig. Terwijl een 75-jarige daar misschien prima mee kan leven.”

Behandeling etalagebenen

De behandeling bestaat in eerste instantie uit een looptraining. De patiënt krijgt de opdracht om drie keer per dag een half uur te wandelen. Daarbij moet hij de pijngrens oprekken. Volgens de vaatchirurg maak je door beweging nieuwe, kleine bloedvaten aan in je been.

Zwaardere gevallen etalagebenen

Maar niet voor alle patiënten is deze therapie voldoende effectief. “Dan maken we van binnenuit in het bloedvat een nieuw kanaal met een metalen buis, een stent, of we rekken de slagader op met een ballon door te dotteren. Bij doorbloedingsproblemen van de benen hebben we een heel scala aan behandelingen met elk specifieke voor- en nadelen. Vaatwerk is maatwerk”, aldus chirurgWallis de Vries.

In zwaardere gevallen wordt gekozen voor een omleiding, een bypass, waarbij een nieuwe ader het zieke stuk moet vervangen. Omdat deze operatie behoorlijk ingrijpend is, wordt deze mogelijkheid vaak tot het laatst bewaard.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht