Zorg

Datalek bij drie ziekenhuizen

Door een ,,ernstige fout” zijn de gegevens van patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat komen te liggen. Daarover heeft het Belgische IT-bedrijf iGuana, verantwoordelijk voor het versturen van de databestanden, de ziekenhuizen maandag geïnformeerd.

2011-10-23 00:00:00 OVERVEEN - Tas van de huisarts. ANP XTRA KOEN SUYK

ANP XTRA KOEN SUYK

Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers en dat de informatie niet bruikbaar is voor derden.

Het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop zegt dat een bestand met gegevens van 4559 patiënten 33 dagen lang toegankelijk is geweest. In het bestand stonden naam, geboortedatum, geslacht, patiëntnummer, het specialisme en locatie. Zo was te zien wie waar werd behandeld, maar niet wat er was geconstateerd of wat daaraan was gedaan.

Het andere ziekenhuis in Nederland is het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Daar gaat het naar eigen zeggen om 52 patiënten. De beide ziekenhuizen zeggen dat ze vorige week op de hoogte zijn gebracht door de consumentenrubriek Meldpunt van Omroep Max. Ze zeggen nog niets over stappen tegen iGuana. Het gedupeerde Belgische ziekenhuis zou Emmaüs zijn, een groep met locaties in de omgeving van Antwerpen.

Volgens het digitaliseringsbedrijf ging het mis door een menselijke fout, waardoor gebruik is gemaakt van een onbeveiligde webserver. Deze server is inmiddels offline gehaald.

iGuana is een bedrijf dat onder meer papieren medische dossiers voor ziekenhuizen digitaliseert. Tot eind 2014 liet het bedrijf een deel van het voorbereidende werk, zoals nietjes en paperclips verwijderen, door gedetineerden doen. Vanwege de ,,verkeerde beeldvorming bij klanten en in de publieke opinie”, is de onderneming hiermee gestopt.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht