Zorg

Duur longkankermedicijn nivolumab voortaan vergoed

Het medicijn nivolumab voor de behandeling van longkanker wordt per 1 maart via het basispakket vergoed. Minister Edith Schippers (VWS) heeft dat donderdag besloten na onderhandelingen met de fabrikant over een lagere prijs dan aanvankelijk de bedoeling was.

medicijnen, pillen, apotheek

Die prijsafspraak is ook van toepassing op de behandeling van huidkanker (melanoom) en andere toepassingen die de komende vier jaar te verwachten zijn.

Het Zorginstituut adviseerde Schippers in december dat de effectiviteit van het middel in verhouding tot de kosten ,,zeer ongunstig” was. De kosten per gewonnen levensjaar werden toen op 134.000 euro begroot. Door prijsonderhandelingen vallen de totale zorguitgaven aan nivolumab veel lager uit.

Schippers zegt in een toelichting dat zij het advies van het Zorginstituut heeft gerespecteerd bij haar besluit. De minister is ,,tevreden over de maatregelen die de artsen nemen voor het gepast gebruik”. Volgens Schippers biedt het resultaat ,,patiënten meer perspectief in hun strijd tegen kanker”.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht