Zorg

Operatiestress – Column ALS Mariska van Gennep

Een week voor de operatie hebben Sjonny en ik een gesprek. Hij ziet tegen de operatie op. Heel erg. We hebben het erover als hij het niet laat doen, dat hij dan in een later stadium niet meer kan eten. En de laatste tijd verslikt hij zich vaker. Het stadium komt dichterbij. Dat realiseert hij zich heel goed. Hij ziet op tegen de slang die via de keel naar zijn maag gaat. Ik vertel hem, dat als hij niet wil, ook al is het op het allerlaatste moment, hij dit mag aangeven. Hij is de enige die over zijn lijf en zijn leven kan en mag beslissen. Hoe moeilijk dit ook voor ons is, wij hebben het ‘maar’ te accepteren. Hij laat een paar tranen vallen. Ik ook. Wat weer een heftig, moeilijk pijnlijk gesprek. Toch blijft hij bij zijn beslissing: opereren.

 

Sjon ziekenhuis

De dag voor de operatie breng ik hem naar Groningen. In de auto wil hij me iets vertellen. Omdat zijn spraak echt niet meer verstaanbaar is, heb ik een hele tour om te achterhalen wat hij bedoeld. “Hoofd in haar” krijg ik te puzzelen. Hoe we het voor elkaar krijgen na de slappe lach weet ik niet, maar ineens valt toch het kwartje. Sjon wil weten of we ons moeten melden bij de hoofdingang (receptie voor opname). Dat blijkt het geval. Gelukkig, weer een probleem opgelost. We hebben zijn eigen rolstoel meegenomen en dat is wel heel handig, we moeten helemaal achterin het ziekenhuis zijn. Tel daarbij de afstand van de auto naar de lift bij op en dat had Sjonny niet gered.

Op de afdeling gekomen, mag hij een vragenformulier invullen, wat ik voor hem doe. Vlak daarna komt er een verpleegkundige van het CTB (Centrum voor Thuisbeademing). Zij controleert Sjon’s beademingsapparaat en natuurlijk hadden we wel het waterreservoir mee moeten nemen. Sjonny zelf dacht dat het hier wel was, dat is ook zo, maar dan hebben ze een gehele nieuwe slangen set nodig. Maakt niet uit, het is er. Dan blijkt dat hij niet een nacht op IC hoef te slapen…raar, daarvoor moest hij een dag eerder komen. Het blijkt heel druk op IC (appt Sjon me later) en hij blijft op de afdeling slapen met het beroemde oorclipje. Weer een warm oor en een slechte nacht, flitst het door me heen. Nou ja, als alles goed mag verlopen, kan hij morgen thuis lekker slapen. ’s Middags krijg ik een appje van Maarten, de vriend van Johanneke. Hij wil ons ’s avonds wel meenemen naar het bezoekuur.

Wat een schat!! Hij heeft al zoveel voor ons gedaan en nu hij wil rijden in de stormachtige regen, ik vind het geweldig! Hendrik, Maarten en ik gaan naar Sjon, die toch wel zenuwachtig is. We blijven bij hem tot het bezoekuur afgelopen is en vlak voor die tijd worden we verrast door Veerle, ze heeft gebak meegenomen. Zelfs Sjon weet nog een taartje weg te smikkelen. Fijn dat hij pas vanaf 24.00 uur nuchter hoeft te zijn.

De volgende dag denk ik aardig wat dingetjes in huis te kunnen doen. Dat valt me ‘vies’ tegen. Ik zit eigenlijk alleen maar te wachten op het telefoontje dat alles goed is gegaan. Natuurlijk komen er twee telefoontjes van mensen tussendoor. Ik hoop dat ik vriendelijk genoeg verteld heb, dat ik wacht op bericht uit het ziekenhuis. Ik bel zelfs met de afdeling of hij al terug is. Dat is hij nog niet, maar ze kan wel vertellen, dat hij later geopereerd is dan de eerste planning. En dan moet hij zijn ‘roesje’ nog uitslapen en teruggebracht worden. Het kan dus wel even duren. Ik hoor alle klokken in huis tikken…

Uren later dan gepland belt de afdeling. Alles is goed verlopen (diepe zucht). Hij moet wel een nacht blijven, gewoon ter controle. Er was een spoed operatie tussendoor gekomen, vandaar dat het zo lang geduurd had. Fijn, ik kan wel door de kamer dansen!!

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht