Zorg

‘Rookvrij opgroeien begint in de buik

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat een campagne ontwikkelen om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. ,,Wij willen toe naar een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden, zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Daarom is het verboden om aan jongeren sigaretten te verkopen. Daarom is er een reclameverbod. Daarom gaan we afschrikwekkende plaatjes op pakjes plakken”, aldus de staatssecretaris. 

zwanger, roken

Bron: Flickr/ Andrew Vargas

In het afgelopen jaar rookte bijna 9 procent van de zwangere vrouwen gedurende de gehele zwangerschap. Onder de lager opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22 procent).

Van Rijn wil samen met onder meer verloskundigen, kinderartsen, gynaecologen en verslavingsartsen zwangere vrouwen meer gaan motiveren en begeleiden om te stoppen met roken. Het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Daarnaast neemt de kans ook toe dat het kind later zelf gaat roken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht