Prednison. Wat doet Prednison en wanneer krijg je het?

Prednison is een snel werkend en effectief geneesmiddel en behoort tot de geneesmiddelgroep corticosteroïden. Die hebben een ontstekingsremmende en anti-allergische werking.

Prednison

Wanneer Prednison?

Prednison kan daarom ingezet worden bij een groot aantal ziekten, vertelt ziekenhuisapotheker Anita Jansen van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het gaat dan om ziekten waarbij ontstekingen een rol spelen zoals longziekten (COPD en astma), reuma, ziekte van Crohn en andere auto-immuunziekten. Ook wordt prednison voorgeschreven als middel tegen misselijkheid bij chemokuren.

Wat doet Prednison?

Corticosteroïden onderdrukken het afweersysteem,om deze reden worden ze ook ingezet om afstoting van getransplanteerde organen tegen te gaan. Corticosteroïden kunnen ook lokaal gebruikt worden, bijvoorbeeld via een inhalator in de longen of een zalf bij huidaandoeningen zoals eczeem.

Van nature maakt het lichaam zelf in de bijnierschors onder andere het lichaamseigen corticosteroïd hydrocortison aan. Wanneer er meer dan deze hoeveel aan het lichaam wordt toegevoegd – door bijvoorbeeld prednisongebruik – dan zal de lichaamseigen productie omlaag gaan.

“Daarom moeten mensen na een langdurige behandeling ook langzaam afbouwen. De bijnierschors moet zelf weer gaan produceren.Dat kan soms enkele maanden duren’’, legt Jansen uit. Bij stootkuren (korte behandeling met hoge dosering) is zo’n afbouw niet nodig, benadrukt de apotheker.

Hoeveel wordt Prednison gebruikt?

Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen, die de verkoop van medicijnen bij openbare apotheken registreert, is het aantal verstrekkingen de afgelopen jaren flink toegenomen.

In 2005 waren er ruim 400.000 mensen per jaar die prednison of het iets anders werkende maar verder identieke prednisolon werkende maar verder identieke prednisolon voorgeschreven kregen. In 2008 was dat aantal gestegen tot 450.000. In 2010 werd prednison bijna aan een half miljoen Nederlanders verstrekt. Ter vergelijking: in 2010 kregen 4 miljoen mensen een antibioticakuur voorgeschreven. De stichting benadrukt dat de medicijnuitgifte bij apotheekhoudende huisartsen daarbij niet is gerekend.

Ook houdt de stichting niet bij wat ziekenhuizen aan prednison geven aan patiënten. Volgens Jansen is het gebruik ervan redelijk stabiel.

Bijwerkingen Prednison

Prednison is bekend om zijn effectiviteit en berucht om zijn bijwerkingen, maar blijft vanwege zijn betrouwbaarheid onverminderd populair. “Het is sinds 1955 op de markt. En omdat het er al zo lang is, heeft het zichzelf bewezen’’, vertelt Jansen. “Het is een uit ontwikkeld medicijn, het geeft geen verrassingen meer. Je weet als arts wat je er aan hebt.’’

Een greep uit de mogelijke bijwerkingen:
 • dikker worden, vooral in bovenlijf en gezicht
 • maagproblemen (kans op maagzweren)
 • dunne huid
 • botontkalking
 • blauwe plekken
 • lage weerstand
 • verminderde spierwerking (inclusief hart)
 • vergrote eetlust
 • slaapproblemen
 • onrust
 • stemmingswisselingen
 • diabetes
 • verhoogde bloeddruk
 • vertroebeld zicht
About Redactie

Gezondheid & Co is een co-productie van de redactie van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep.

Comments

 1. Tineke Brugman says:

  De botnecrose ontbreekt bij de bijverschijnselen.

 2. Wordt Prednison ook voor de jicht gebruik of wordt er daarvoor andere medicatie voor gebruik graag hier meer toelichting erover.
  Ik heb sinds de laatste tijd last van jicht en de pijn is niet te verdragen.

  • Ik slik allopurinol en een lage dosering prednison tegen de jicht. Het werkt erg goed. Sinds maanden geen aanvallen meer tot gisteren, toch weer een (niet heel heftige) aanval. Even de dosering prednison verhogen en de aanval verdwijnt snel.

   • Aan de bijwerkingen

   • Ik hoor veel mensen klagen over prednison maar al astmapatient ben ik erg blij dat dit middel er is bij een uitbraak van astma! Lang leve de prednison stootkuur.

    • Een stootkuur is heel wat anders dan 18 jaar elke dag een dosis van 10mg! Ik heb ook stootkuren moeten hebben terwijl ik zwanger was van mijn dochter, die volgens mij dus te klein is gebleven en snel moe is en heel vaak verkoudheden en keelpijn. Ik hoop er snel van af te kunnen nu er een nieuw medicijn op de markt is tegen astma. Ik wacht al vanaf 2012 op het sein dat ik er mee mag beginnen.

    • ja jopie als stootkuur is het een geweldig middel. maar als je zoals mijn man het middel dexamethason (vele malen sterker dan prednison) 43 jaar gebruikt gaan je bijnieren kapot en maakt je lichaam geen cortisol meer aan. mijn man heeft alle bijwerkingen zoals beschreven gekregen en is uiteindelijk aan een hartstilstand overleden. mijn conclusie is dat het middel erger is dan de meeste kwalen en dat de artsen er te kwistig mee omsprongen. dit middel is sinds 1965 op de markt en mijn man kreeg het sinds 1972 voorgeschreven en toen waren de uitkomsten op lange termijn niet bekend en de voorlichting in 1972 was er niet. de artsen zaten nog in hun ivoren toren en wisten wel wat “goed” was.

    • Dat je huid dunner wordt en je zon op termijb wel helemaal kan vergeten
     Geen leuke Onvakanties dus.

     • het is een vreselijk middel. het heeft mijn man verwoest! de artsen schreven het in het verleden te gemakkelijk voor daar blijf ik bij. bij mijn man teveel zodat hij Cushing ontwikkelde en later zijn bijnieren uitvielen met alle gevolgen van dien.

  • ik heb een kuur gehad van dagen en dat heeft goed geholpen.

   • Ik heb net iemand de tip gegeven dat men bij jicht geen sinaasappelen of andere zure dingen mag eten/drinken. Die persoon wist dat zelf niet eens en gebruikte juist wel sinaasappels en jus d’orange. Vandaar mijn reactie bij deze.

   • Wim Hoogendorp. says:

    Drinken van pH verhoogd water was voor mij de radicale genezing van vreselijk chronische jicht.
    Eind maart 2011 was de laatste aanval.

    • Voor de duidelijkheid verhoogde pH betekend een mindere zuurgraad in geval van water kom je dan dus uit bij basisch water. Zo zijn er genoeg mensen die dagelijks een glas water drinken met een theelepeltje “baking soda” / zuiveringszout om zo de lichamelijke zuurgraad te beïnvloeden, moet voor zo’n beetje alles goed zijn in de zin van ziekte preventie/genezing (“zelfs” kanker, kanker stelt eigenlijk zo gek veel niet voor). Vind het zelf wel smerig om dagelijks een glas zout water te drinken dus wellicht zijn anti brandend maagzuurtabletten op basis van zuiveringszout een idee als alternatief maar is natuurlijk wel een stuk duurder. Maar het beste geneesmiddel is natuurlijk je voeding waarbij paleo de beste lichtlijnen bied. Deze doctor is zo bv van haar MS verlost.
     http://www.ninefornews.nl/arts-met-multiple-sclerose-geneest-zichzelf-op-natuurlijke-wijze/

  • Ben van den heuvel says:

   Ik heb gekregen tegen erge jicht in bijna heel m’n lichaam, was niet te harden, zat op het laatst in rolstoel. Na jaren tobben kreeg ik door nieuwe reumatoloog prednison voorgeschreven, 20 Mg per dag, ongelofelijk resultaat, pijn verdwenen, loop bijna alles weer.

 3. Ik heb veel prednison geslikt tegen acute leukemie. Het medicijn heeft hele goede werkingen maar helaas ook hele slechte bijwerkingen. Veel spieren waren werkelijk verdwenen en moesten weer aangroeien. En het “Afkicken” van dit middel voelt ook niet erg lekker. Ik was enorm blij toen ik er mee mocht stoppen. Ik slikte dan soms van 60 mg/dag tot 120 mg/dag. Het is soms afwegen waar de grens ligt van de goede en slechte bijwerkingen.

  • S.Pecenica Loncar says:

   Met Stefi

   Ik ben een week geleden met prednisolon gestopt . Twee jaar geleden begon ik met 65 mg per dag. Ik heb vasculitus wegener ziekte.ontsteking van de kleine bloedvaten.Dus twee jaar doorgeslikt die vreselijke spul. Ik heb zo veel pijn als gewricht en spier pijn. Ik kan piano en dwars fluit niet meer spelen. Ik ben zelf muziek docent en deze betekent steeds minder werken..vandaag wacht ik op tel.van mijn arts dr.Hagen. Ik wil van deze spul af maar met deze pijn kan ik niet funcioneren. Ik ben benieuwd of iemand ook zo veel pijn heeft gehad en wanneer stopt deze pijn

   • Heb ook bijna een jaar aan de prednisolon en begonnen met 80 mg en heel langzaam afgebouwd maar ik heb ook nog veel pijn vooral als ik van rust weer in beweging kom dus als ik heb gezeten en ik moet dan weer lopen dan heb ik een soort spierpijn maar ik wil de volgende keer dat ik weer bij de dokter kom wil ik vragen als het misschien reuma is opdat mijn moeder ook reuma had
    Maar de arts zegt steeds dat het nog met de herstel te maken heeft
    Heb nl ook GPA (ziekte was wegener)

    vrg
    Rinke wijnholds

    • Hallo Rinske.

     Ben blij dat jij reageerde. Ben benieuwd hoe lang heb jij deze ziekte al. Waar. vwoon je?

     • In denk idd dat het nog van de prednison komt. Heb dezelfde klachten gehad. Advies: pijnstillers slikken en doorgaan. Het wordt na een poosje minder.

     • Stefi mijn moeder heeft een bloed vaten probleem laatste operatie mislukt sinds dien heeft ze hevige pijn ik wil haar helpen ik weet alleen niet hoe ze valt heel erg af van 75 naar 45 zou jij wat weten wat goed is

 4. ik vind t erg dat prednison zo gemakkelijk voorgeschreven wordt. het tast van alles aan en is gewoon heel slecht boor je lichaam . er wordt teveel voorgeschreven en te makkelijk. Er zijn vaak wel andere en betere alternatieven. prednisson BRRR ik niet !

  • Prednisolon voor wat wordt dat eigenlijk voorgeschreven ik ging gisteren naar de huis art en vertelde dat ik heel erg last van me hoofd heb vaak hoofdpijn aan me rechter kant en heel erg moe ben moest ik dus bloed prikken en vandaag belde de mijn dokter van dat ik prednisolon moest gebruiken kan iemand mij even uitleg geven wat der allemaal aan de hand is met mij

   • Gerrie Riemersma says:

    Beste Ask, op deze website geven we veel informatie over ziekten en behandelingen, maar we zijn geen dokters. Ga met u vraag naar uw huisarts voor meer uitleg. Hij of zij kan u verder helpen. met vriendelijke groeten, Gerrie Riemersma, redacteur gezondheidszorg Leeuwarder Courant.

  • ik sluit mij geheel aan bij jouw conclusie. heb 43 jaar met een gebruiker van dat medicijn geleefd en de laatste 20 jaar heeft hij alles gehad wat beschreven wordt aan bijwerkingen.

 5. Jeffry Bonnet says:

  Ik heb jarenlang prednison geslikt voor mijn COPD en allergische reacties door een zeldzame aandoening Mastocytose. Omdat ik last van mijn gewrichten en knieën kreeg werd er een DEXA scan gemaakt (Meet de botdichtheid) Nu blijkt dat ik een ernstige vorm van osteoporose heb, waarvoor ik APD infusen krijg. Eigenlijk onderdrukte de prednison wel de allergische reacties en had ik het minder benauwd, maar aan de andere kant is het dus ook wel een vrij agressief medicijn die veel bijwerkingen kan hebben. Als u prednison voorgeschreven krijgt voor een langere duur, vraag u huisarts of specialist dan regelmatig uw botdichtheid te controleren. Osteoporose (botontkalking) brengt namelijk veel risicofactoren met zich mee, je moet altijd oppassen met vallen en kan niet aan alle sporten meedoen.
  Je leven wordt hierdoor toch beperkt. Daarom nogmaals, sta erop dat dit bij u gecontroleerd wordt.

 6. ik ben aan de afbouw begonnen van Prednison en nu ineens smaakt niet al het eten meer hetzelfde. Het viel me op bij Muesli en bij satésaus. Herkent iemand dit?

 7. Al de genoemde bijwerkingen is slechts een handje vol
  van de nog zeer veel andere narigheden, die prednison in
  zich heeft. Een langzame afbouw blijft noodzakelijk en duurt
  lang, zodat je er met een lange tijd mee blijft doormodderen.
  Het spreekwoord zint eer gij begint, is zeker van toepassing.
  Maar helaas een goed alternatief is nog niet in de handel!
  In de toekomst is er hopelijk een acceptabel medicijn voorhanden.
  Maar dat is voor nu helaas te laat. Jammer!

  • Vast wel maar je kunt lang wachten als dat van de kant van big pharma moet komen, die willen geen geneesmiddelen maken maar chronische pillenslikkers werven die zo lang mogelijk patenteerbare (= dure) shit willen slikken. Zo lees ik bv magnesium, vitamine C en astragalus als alternatief kan dienen maja dan kom je meteen ook weer uit bij het belang van voeding. Dat een gezonde voeding van alles kan genezen wisten ze 1000’en jaren geleden al Hippocrates: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Heb eerder al gelinkt naar Dr. Wahls en hoe zij van MS genezen is door gezonde voeding en zo zijn er nog tal van vergelijkbare verhalen.

   Trouwens BIJwerkingen bestaan niet.

 8. aan de bijwerkingen van medicijnen in het algemeen

 9. Kan prednisolon CLL (chronische leukemie) veroorzaken?

 10. heb het nu nog geen 2 dagen genomen en barst van de jeuk en ben erg duizelig (zeker de eerste 4 a 5 uur na inname). Gebeld met arts en moest er meestoppen. Ok, het is misschien een makkelijk middel om voor te schrijven maar vind dat er teveel bijwerkingen aanzitten.

 11. Ik slik het al een jaar ivm copd het is gewoon troep ik blijf maardik en een prik op het t ziekenhuis en ik ben bond en blauw zou zo graag ermee willen stoppen maar heb ook MS en borstkanker met uitzaaing op me ribben dus heb ik nu 15mg onderhoed en dat blijft anders kom ik de dag niet door dus ik zou echt dol blij zijn als ze er een andere oplossing voor hebben maar dat zal niet hoor graag wat tips

  • Hallo, ik hebzelf ook ms. Maar slik daarvoor geen medicijnen. Heb zelf ook bloedstollingsziekte itp tromocyte. Vorig jaar heb ik 8 maanden lang prednison geslikt. Mn leven werd een hel 10 kilo aangekomen heel veel beharing gelukkig waren mijn bloedplaatjes weer omhoog. Maar dit jaar zijn ze weer omlaag gegaan en ze willen mijn milt eruit opereren maar dat wil ik ook niet want je hebt je milt ook niet voor niks. Slik nu weer sinds 1 week 40 mg prednison. Heeft u misschien ervaring met 40 mg? Ik slikte namelijk eerst 30 mg. Misschien dat dat wat uitmaakt. Heb zelf last van paniekaanvallen en angstaanvallen hoop dat dit niet erger wordt door de prednison??? 🙁

 12. Bovenstaand artikel, maar dan fors ingekort, las ik ook in de Groninger Gezinsbode. Helaas ontbrak daarin o.a. de lijst met mogelijke bijwerkingen waardoor er toch wel een positief beeld ontstond over het gebruik van Prednison. Als vaste gebruiker (vanwege een chronische Percarditis) kan ik u verzekeren dat aan een flink deel van die bijwerkingen niet te ontkomen valt. Volgende keer toch maar wat meer ruimte vrijmaken voor een volledige voorlichting.

  • Beste Marco,

   Lees net hier je berichtje…
   Chronische Percaditis kun je me daar wat meer over vertellen. Ben nu zelf al 3 x in korte tijd opgenomen met een pericaditis. Artsen weten niet waar het vandaan komt. Qua medicijnen aan de pretnison voor de komende 3 maanden 80 mg (1 mnd) dan afbouwen..

   mvg
   Nancy

   • Dag Nancy,
    Ben je al begonnen met prednison en werkt het? Heb zelf ook een pericarditis wat nu een chronische vorm lijkt aan te nemen. Voorstel van de cardioloog is nu prednison.
    Ben benieuwd naar jou ervaring.
    Gr Erwan

 13. Het is jammer dat medicijn gebruikers zo weinig voorlichting krijgen over de risico’s van medicijnengebruik. Ook in uw bericht in de Groninger Gezindbode geeft u een veel te rooskleurig beeld van dit medicijn. De bijwerkingen van medicijnen worden vaak gebagatelliseerd met een opmerking zoals: “de meeste mensen hebben geen last van de bijwerkingen”. Een Griekse arts die ik ken zegt tenminste open en eerlijk tegen zijn patiënten dat ieder medicijn ook risico’s heeft. Waarom zijn we in Nederland eigenlijk niet eerlijk hierover?
  Ik kreeg enkele jaren gelden poly-artritis. Toen de reumatoloog mij prednison na eerst nog ergere medicijnen) voorschreef heb ik gezegd dat ik eerst naar andere mogelijkheden ging zoeken. Ik ben een half jaar later langzamerhand genezen, zonder schadelijke medicijnen te hoeven gebruiken. Er zijn goede alternatieven als men een goed opgeleide en een ervaren zelfstandig werkende arts of therapeut raadpleegt. Maar in ons land rust hier vreemd genoeg een taboe op.

  • Graag zou ik van u deze alternatieve middelen willen vernemen. Groetjes Evert. e. Van. Barneveld @ telenet.be

   • ted. v.d. ploeg says:

    alternatief voor pretnison zijn:
    Vette vis (omega3), ananas zit bromelaine in,duivelsklauw en handreflex op linkerhand (boven op). dit zijn middelen die de ontstekingreacties kunnen verminderen.
    Acupunctuur kan de ontstekingsreacties en de pijn ook verminderen.
    Opgelet het eten van rund en varkensvlees werken juist de ontstekingreacties in de hand.(zitten verkeerde vetzuren in.)
    Het eten van kip kan dus wel.

  • Wie weet er alternatieve voor CIDP

 14. pretnison zorgt voor veel onrust een je eet te veel

 15. Erg veel last van opvliegers en vreetbuien door de prednison

 16. ria vandeveerdonk says:

  Mag je auto rijden met prednison

 17. Ik heb na een ongelukkige val bot odeem bij het schaambeen.
  Na maanden morfine 40 mg/pd is de heftige pijn weer terug als bij het begin.kan bijna iets mer lopen.
  Arts schrijft nu voor pretnison 50.
  Nu ik de reacties lees twijfel ik sterk ik aan de kuur om er aan te beginnen.
  De bij werking, meer pijn en spier uitval versterken dus mijn ziek zijn.ben 74 en inmiddels sterk afgevallen in 3 maanden tijd van 72 naar 64 kg

  Wat raad u mij aan??

 18. Allemaal rotzooi

 19. jelly wezenberg says:

  ik zelf vind het ook rotzooi maar moet nog even ben aan het afbouwen en hoop dat het gaat lukken , ik heb het gekregen na een operatie poliep in baarmoeder en op plasbuis- ik werd steeds moeier en bewegen ging niet goed ,kreeg toen pretnison 3×5 miligram en kon weer alles nu ben ik op 1en half hoop dat het goed gaat komen — een dokter zij me dat het bacteri in de bloedvaten was van de operatie –de ander zegt acute reuma is , ik heb een infrarood cabine aangeschaft voor mijn spieren maar weet niet hoe lang ik er in mag er staat een stikker in dat het in overleg mt de huisdokter moet , wie heeft hier ervaring mee , had de dokter gebeld maar nog niets terug gehoort ? bedankt

  • Ik heb GELUKKIG pretnisolon gekregen, na jaren met extreme exceem bij allerlei dermatologen te zijn geweest. Die anderen beweerden dat er geen pil tegen was en smeerden me vol met hormhormoonzalven.Deze gaf me de keus, met uitleg over de bijwerkingen. Na 3 dagen kon ik deze dermatoloog wel om z’n nek vliegen van blijdschap. De jeuk en pijn verdwenen EN ik sliep weer een aantal uren achter elkaar. Bij minderen onder 15mg begint de jeuk weer. Dus het is voor mij de keus tussen 2 kwaden…maar kies dus voor de pretnisolon MET alle bijwerkingen. Ik heb wel vit. D en calcium erbij.

   • beste Connie, zo is het ook met mijn man gegaan. eczeem en astma vanaf zijn geboorte, altijd jeuk en toen hij 32 was kreeg hij van de dermatoloog oradexon (een middel dat 25x zwaarder is dan prednison en dat hielp maar hij kreeg te hoge doses en na 20 jaar begonnen de bijwerkingen – botontkalking, staar, dunne huid, open benen en ga maar door. let op dat je niet teveel slikt want je bijnieren stoppen met aanmaak van cortisol en moet je steeds meer slikken.

 20. G.Antonissen says:

  dan word ik een beetje bang, krijg om de drie maanden een injectie . en de bijwerkingen zijn niet mis !

 21. Ik mis nog; depressie als bijwerking

 22. Ben de belazerde says:

  “Het is rotzooi, gemaakt door de farmaceuten maffia! Lees het boek “dodelijke leugens” maar eens en wordt wakker! Het gaat de farmaceuten alleen om geld, niet om uw gezondheid!

 23. Silvana Pizzuto says:

  Ik heb sinds Mei 2015 Aritiitis Temporalis en onder behandeling bij een internist,zij had mij de hoogste dosis gegeven die ik mocht hebben 100mg 5 pilletjes van 20 mg innemen smorgens na het ontbijt.
  Na een tijdje begonnen met minderen 20mg en 3 weken later weer minderen met 20mg.
  Ik sta nu eind augustus op 40 mg mijn tong voelt raar aan,het meeste eten smaakt mij niet en soms lijkt het wel of ik een peper gegeten heb.
  Alhoewel ik veel meer ben gaan eten en doorlopend”honger/trek had vanalles naar binnen gewerkt dit begint een klein beetje af te nemen nu.

 24. Wim Hoogendorp. says:

  Aan het boek:
  De genezing van artritis
  Pijn door artritis en fibromyalgie definitief verbannen
  Dr. Bruce Fife
  ISBN 9789079872862
  Uitgave Succesboeken.nl
  info@succesboeken.nl

 25. Zolang je prednison nodig hebt en gebruikt is het redelijk te doen. Na het stoppen ervan voelde ik me nog beroerder dan tijdens. Hopelijk is het een kwestie van tijd, uitzieken dan maar.

 26. Wim Hoogendorp. says:

  Als medici geen oorzaak kennen, wordt er meestal prednison uitgedeeld.
  Niet echt wetenschappelijk.

 27. had al een aantal jaren erg last van spierpijn, zo,n 3 maanden geleden ging het niet meer, had verschrikkelijke dikke handen en overal pijn, ben nog op vakantie gegaan maar heb echt moeten afzien, kon niet meer gaan zitten of staan en kon mn bed niet meer uitkomen, was compleet invalide geworden in een maand tijd, bij thuiskomst naar de dokter, die me vertelde dat ik waarschijnlijk spierreuma heb terwijl ik al jaren geleden te horen had gekregen dat ik atrose had waar ik naproxen voor slikte, heb nu van de reumatoloog een stootkuur van 30 mg prednison gehad en ben na 6 weken gaan minderen, ik zit na een aantal weken nu op 7.5 mg en het gaat prima, ik hoop volgende week naar 5 mg te gaan en daar op te blijven zitten, mn bijwerkingen vielen wel mee, was wel iets of wat opgefokt , had de hele dag een onrustig gevoel en had de hele dag honger, prima spul voor mij in iedergeval

 28. Ik had al tien dagen een enorme zeehondenblaf. De hele dag en nacht door en achter elkaar. Ik sliep er ook niet meer van. Kreeg van de huisarts een anti-biothicakuur van drie pillen. Elke dag tot en met dag drie moest ik een pil om dezelfde tijd nemen. Hij wilde ook prednison voorschrijven, maar ik vroeg eerst af te wachten wat de ani-biothica zou doen en codeine voor te schrijven . Ik bleef wel hoesten met de codeine. maar met af en toe een flinke hoestbui waarbij het slijm goed loskwam. Dus niet meer de ganse dag en nacht blijven hoesten, waar ik doodmoe van werd De arts leek niet erg prettig met mijn weigering van prednison. maar ik wil best slikken, als het niet al beter ging met me De kuur is nu klaar. MOcht de hoest weer terugkomen kan ik toch alsnog prednison slikken? Ik snap deze huisarts niet goed. Waarom toch slikken als het de goede kant op gaat. Ik denk dat sommige artsen het vervelend vinden als je zelf iets aangeeft. Dat ze liever een patient zien die gewoon doet wat hij zegt.

 29. Na 3 jaar prednison, waarvan de laatse kuur 60 mg tot 0 Ben ik nu depressief.
  Het is vreselijk rotspul. Heb ook enorm last van spierpijn. Alsof er een vrachtwagen over me heen is gereden. s’morgens kom ik nauwelijks mijn bed uit. heb last van haaruival, intense vermoeidheid, enorm droge huid vooral mijn gezicht, geen eetlust, enz….
  Ik hoop dat ik nooit meer prednison hoef te gebruiken want je lijf raakt er verslaafd aan.

  • Hallo Debby, herken je verhaal heel goed. Na 4 jaar prednison gebruik – sinds 7 wkn gestopt – nog steeds last van intense spierpijn. Hoop voor ons beiden dat het snel overgaat. Sterkte!

   • Hoi Marij,
    Dus ik ben niet de enige! Jeetje wat erg dit.. Als ik even heb gezeten of gelegen en dan weer in beweging moet komen is bijna geen doen.. Zo’n spierpijn ! Alsof ik 3 dgn heb gesport
    Heb jij nog meer “afkickverschijnselen” ?

    • Het vervelendste vind ik nog dat de huisarts en internist dit beeld niet herkennen zodat je bijna het gevoel gegeven wordt dat het tussen je oren zit. Loop sinds kort bij de fysiotherapie. Hopelijk geeft dat verlichting + het verhogen van de pijnstillers zodat het bewegen makkelijker wordt. Ook heb ik sinds die tijd last van duizeligheid, vooral ’s morgens. Vervelend vind ik ook dat anderen niet aan je kunnen zien wat er loos is als ik regelmatig gemaakte afspraken moet afzeggen omdat het echt niet gaat. We blijven hopen op betere tijden! Die rommel zal toch wel eens uitgewerkt zijn?!

     • Ik heb precies hetzelfde ! Die duizelingen zijn nu zo goed als weg gelukkig. En ook ik moet regelmatig afspraken afzeggen omdat ik gewoon té moe ben ook. En ja, de artsen erkennen dit gewoon niet. Loop zelfs bij een psycholoog voor het enorm depressieve gevoel ook.
      Hoop dat dit toch gauw overgaat want dit is geen doen zo. Als ik wakker word in de ochtend zijn zelfs mijn vingers dik en opgezet.

     • Dat herken ik ook! Laten we de moed er maar in houden met de hoop dat het eens over zal zijn! Succes!

     • S.pecenica loncar says:

      Met Stefi spreek je.
      Ik gebruik prednison samen met azathioprine , antibiotica en nog paar medicijnen vooe de bescherming van.mijn maag en botten en dan nog calcium + d vitamin.
      Dat zegt al alles ovet de medicijn. Die die breng t de schade aan iets anders.
      Als jij gaat afbouwen lukt niet vanwege de onstekjngen en gewrichtspijn en spierpijn.
      Dat.spreekt ook van zelf wat voor gift is het.

      Nu ben ik voor de twede poging met afbouwen begonnen maat met meer eigen wijsheid.
      De voeding verandert Bio alees geen dierlijke producten. 2x p.d. mijn lichaam insmeren met kokos olie.
      Geen pijn. Deze keer hoop ik dat het lukt wany 4 jaar met deze vrijselijke gift is genoeg.
      Voor iedereen die meer informatie wil
      Stefiloncar@hotmail.com

     • Wim Hoogendorp. says:

      Heeft 1 van u al eens aan een natuurgeneeskundige advies gevraagd?
      Bevalt mij uitstekend.
      Ik bezit ook veel literatuur, dus inmiddels gekozen voor zelfzorg.

 30. Zonder dit middel was ik dood geweest, ik heb een auto immuun ziekte (mijn haarvaten in mijn longen ontsteken als ik dit niet gebruik) en slik het al 18 jaar elke dag 10mg als onderhoudsdosis. Mijn enige bijwerking is een dunne huid en snel blauwe plekken. Maar nu merk ik dat ik vooral ’s nachts last heb van mijn hart. Een zwaar gevoel of alsof iemand in mijn hart knijpt en versnelde hartslag, alsof ik hard gelopen heb. Komt dit door het gebruik, of is mijn hartspier aangetast door langdurig gebruik?

 31. Haydee Nierman- Romero Plata says:

  Goed maar ik word zo ziek van

  • Haydee Nierman- Romero Plata says:

   Ik bedoel goed artikel … Maar ik word zo ziek van de Prednison vooral Hofpijn – mijn gezicht – nek . En de paracetamol werk bij mijn eer kort …. Please heel mij

 32. Zo kort mogelijk gebruiken.ik heb verbrande huid gehad.na 3 maanden predn. Gekregen. Bij koud weer regen week in bed met griepklachten. Bovendien kan je temp. Niet meten door de predn

 33. mijn man heeft 43 jaar dexamethason (een zwaardere variant van prednison) gebruikt voor eczeem en astma en hij heeft alle bijwerkingen gekregen die er zijn. zijn leven is verwoest door dit medicijn dat de artsen veel te makkelijk zonder goede voorlichting gaven en toen wij er zelf achter kwamen wat een rotzooi het is was het te laat, zijn bijnieren werkten niet meer. kortgeleden is hij overleden door een hartstilstand zijn lijf was helemaal op door dat medicijn. het middel was veel erger dan de kwaal is nu gebleken.

 34. Het is nog al wat

  • het is zeker wat en ik raad alle mensen aan die dit middel voorgeschreven krijgen zeer kritisch te zijn. een stootkuur prima maar jarenlang gebruik nee. je ontwikkelt Cushing, Addison met alle gevolgen van dien.

 35. Soms kun je niet zonder en heb je geen keus of je het wel of niet zult nemen

  • inderdaad soms heb je geen keus, maar ik zou wel alert zijn op andere medicijnen en het zeker niet jarenlang slikken. de impact is op den duur zo groot dat er geen kwaliteit van leven meer is en ik overdrijf niet. het is rotzooi, goed voor een paar maanden en dan stoppen en zoeken naar andere mogelijkheden. ik heb tegen de internist van mijn man 4 tot 5 x gezegd dat hij een veel te hoge hartslag had in rust 115-120 en het enige wat hij deed een betablokker zonder nader onderzoek, omdat al lang bekend is dat deze medicijnen verzwakking van de hartspier veroorzaken.

 36. Een stootkuur is heel wat anders dan 18 jaar elke dag een dosis van 10mg! Ik heb ook stootkuren moeten hebben terwijl ik zwanger was van mijn dochter, die volgens mij dus te klein is gebleven en snel moe is en heel vaak verkoudheden en keelpijn. Ik hoop er snel van af te kunnen nu er een nieuw medicijn op de markt is tegen astma. Ik wacht al vanaf 2012 op het sein dat ik er mee mag beginnen. Wat ik ook gek vind is dat de mensen die het langdurig gebruiken niet beter onder controle worden gehouden. Ik wel door mijn longarts, daarom om het jaar een botscan, waar ik ook medicatie voor krijg en loop ik bij de cardioloog voor de hartkloppingen die ik heb.

 37. Theo Bouwmeester says:

  Dat er veel tegenstanders zijn, echter hoe vergaat het hun zonder prednison ? Zelf heb ik renale sarcoidose. 8 maand geleden met 60 mg prednison daags begonnen, dit 8 weken lang daarna heel langzaam afbouwen tot er een evenwicht gevonden is tussen ziekte en medicijn. Zit nu op 15 mg (waarschijnlijk te laag ) Bijwerkingen zijn er, echter daar valt goed mee te leven. Groeten en sterkte aan de rest .
  Theo

Waar denk jij aan na het lezen van dit artikel?


ankhBOhethartboek2.indd

Boek: Het gezonde hart boek, hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan?

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in onze westerse wereld, zowel … [Lees verder...]

Gezondheidenco

Miljoenste bezoeker op gezondheidenco.nl

De internetsite www.gezondheidenco.nl heeft dit weekend de miljoenste bezoeker gehad. De site werd vorig jaar april gelanceerd en is een samenwerking … Lees meer ...

Geen thuisbevallingen in Groningen en Drenthe

Meerdere verloskundepraktijken in Drenthe en Groningen stuurden bevallende vrouwen door naar de ziekenhuizen om daar te bevallen. Dat schrijft het … Lees meer ...

Rivier de Lek tijdelijk bron voor drinkwater

In de Afgedamde Maas, de bron voor het drinkwater voor het westen van Zuid-Holland, is een verontreiniging aangetroffen. Het gaat om dimethoaat, een … Lees meer ...

hersenen

PST-training tegen gevolgen beroerte

Patiënten die na een beroerte revalideren, zijn gebaat bij de PST-training. Hiermee leren ze problemen of hindernissen in vier stappen op te lossen. … Lees meer ...

familie, kind, baby, ouders, gezin, liefde, verzorgen, adoptie, vader, moeder

Hoe je relatie een baby overleeft. Hoe combineer je een relatie en ouderschap?

Baby’s worden doorgaans uit liefde verwekt. Toch zorgt de komst van een eerste kind vaak voor een relatiedip en soms zelfs voor een breuk. Stellen … Lees meer ...

spuit, injectie, euthanasie, stethoscoop

Roep om verruiming euthanasieregels

Er zijn nog honderden andere mensen die net als Albert Heringa hielpen bij het vervullen van een stervenswens. Albert Heringa, de man uit Bennekom … Lees meer ...

seks, voetjevrijen, bed, liefde

Hoe is je seksleven op latere leeftijd? Genieten na je veertigste.

Vrouwen die vrezen dat met het klimmen der jaren hun plezier in seks afneemt, hebben het mis. Het grote genieten tussen de lakens zou wel eens rond uw … Lees meer ...

mandarijnen

‘Maar dan eet je dus ook geen fruit meer’ – Column Mariëlle de Vries

Ik ben vier kilo lichter dan voor de Kerst. Ik geloof het eigenlijk nog steeds niet, maar het is waar. Mijn duiveltje, waarvan ik dacht dat ik het … Lees meer ...

drank, alcohol, wijn, straat,

Langere werkdagen veroorzaken gevaarlijk alcoholgebruik

Mensen die meer dan 48 uur per week werken vertonen eerder risicovol drinkgedrag dan mensen die minder werken. Dat melden Finse onderzoekers in The … Lees meer ...

buikpijn, ziek, kind, bed

Mijn kind heeft buikpijn en niemand weet waarom! Buikpijn zonder oorzaak

De huisarts ziet in een jaar heel veel kinderen met buikpijn. Vaak kan hij of zij daarvoor geen oorzaak vinden, maar de pijn gaat meestal vanzelf … Lees meer ...

Tag description
%d bloggers liken dit: