Zorg

Bizarre bevalling. ‘Ik zag mijn pasgeboren baby in het toilet liggen’

Haar eerste kindje is op het toilet ter wereld gekomen. Henriët had een extreem  snelle bevalling, haar baby kwam in de wc-pot terecht. Zij had de tegenwoordigheid van geest om het pasgeboren kindje snel te pakken.

bevallen

Uit een soort zelfbescherming las Henriët bij haar eerste zwangerschap zo min mogelijk over bevallingen. Ook drong voorlichtingsmateriaal die ze aangereikt kreeg niet allemaal echt tot haar door. “Ik wilde me niet bang laten maken door nare bevallingsverhalen. Achteraf heb ik daar wel spijt van, want ook belangrijke voorlichting ging daardoor aan mij voorbij”, zegt de jonge vrouw.

Verloskundige verwachtte nog geen bevalling

De dochter van Henriët en haar man Michel kwam op een ongebruikelijke manier ter wereld. “Het was een hele koude winterdag”, vertelt zij. “Het had die nacht 16 graden gevroren. In de loop van de middag kreeg ik weeën. Mijn man heeft de verloskundige gebeld. Die kwam en constateerde dat ik nog maar drie centimeter ontsluiting had. Het kindje zou volgens de verloskundige voorlopig nog niet komen.”

De verloskundige vertrok met de afspraak dat hij over vijf uur terug zou komen. Als dat nodig was, konden de aanstaande ouders hem eerder bellen. “De verloskundige had me boven in bed op onze slaapkamer onderzocht. Ik kwam na zijn vertrek vrij snel weer naar beneden.

Bevalling zet door

Al toen ik de trap af kwam, had ik het gevoel dat ik heel nodig naar de wc moest.” Henriët dacht dat ze ontlasting kwijt moest. Eenmaal op het toilet kwam er niets. Toen ze na een tijdje weer opstond, kreeg ze toch weer aandrang. “Ik ben weer op het toilet gaan zitten. Het voelde heel raar. Opeens voelde ik van alles onder mij door schieten. Ik keek achterom en daar zag ik mijn baby in de toiletpot liggen.” De kersverse moeder was totaal overdonderd. De verloskundige was nog geen half uur eerder vertrokken. “Mijn eerste gedachte was: ’snel oppakken voor dat ze verdrinkt in de wc’.

Bijzondere bevalling

Ik heb de baby gauw gepakt en ben op de wc blijven zitten. Het was heel verwarrend. Ik heb mijn man geroepen. Hij is een boerenzoon en heeft wel bevallingen van koeien meegemaakt. Niet te vergelijken natuurlijk. Toch klampte ik me aan die gedachte vast. Mijn man had ondertussen gelukkig ook de verloskundige al weer gebeld.” De verloskundige was er heel snel. “Gelukkig maar, want wij hadden niets voorbereid. Mijn man heeft een matras van de logeerkamer gehaald en in de keuken gelegd. Daar ben ik op gaan liggen. Een bizarre situatie. Ons kindje hadden we in een dekentje gedaan.”

Geen kraamhulp bij bevalling

Uiteindelijk moesten moeder en kind allebei nog snel naar het ziekenhuis in Assen. De baby had door onderkoeling een zware nacht. Haar moeder moest gehecht worden. “Het ging snel beter met ons dochtertje. Maar het was wel een rare ervaring. Zo had ik mijn eerste bevalling niet voorgesteld. Er was geen verloskundige bij of een kraamhulp om warme dekentjes klaar te leggen en andere spullen. De oorzaak van de snelle bevalling van toen is nooit achterhaald.

Volgens Henriët stond de verloskundige ook voor een raadsel. “Hoe vaak dit voorkomt,weet ik niet. Het schijnt meer te gebeuren dat vrouwen extreem snel bevallen. Zij raadt alle aanstaande ouders aan om de voorlichting goed door te lezen, ook die over alleen bevallen.  “Niet om bang te worden, maar gewoon om goed voorbereid te zijn.”

Door Daniëlle Molenaar, redacteur Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht