Zorg

Beetje last van grootheidswaanzin – Column Mariëlle de Vries

Ik had een week vakantie. Vooral om in mijn huis te klussen. Met hulp de woonkamer behangen en de laatste verfklusjes doen, voordat een goede vriend mij zaterdag eindelijk leert laminaat leggen. In die week vakantie merkte ik ook dat ik een beetje last had van grootheidswaanzin.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

Door het gewichtsverlies bruis ik van de energie en ik stond vol goede moed op de keukentrap mijn klusjes te doen. Mijn spijkerbroek zat vol verfvlekken, evenals mijn fijne huisbroek. Tijdens een pauze in de stad liep ik daarom een kledingwinkel binnen, waarvan ik wist dat ze heerlijk zittende huisbroeken hebben. Ze lagen verstopt en ik graaide een maat xl uit de stapel. Die zou vast wel passen. Het was een mooie groene kleur. Ik had geen zin om de broek ter plekke aan te trekken, want het was te druk in de winkel. Dat zou ik thuis wel doen. Eenmaal thuisgekomen trok ik het kaartje van de broek en probeerde de broek uit. Ik verzoop erin. Oeps. ‘Gelukkig was het geen dure’, dacht ik nog.

Verfvlekken

Een paar dagen later ging ik naar Leeuwarden voor een ontmoeting met een goede vriendin. Omdat ik maar twee spijkerbroeken had, waarvan een inmiddels vol verfvlekken, stelde ik voor om de Friese vestiging van de kledingwinkel met de lekkere huisbroeken binnen te lopen en daar een spijkerbroek te passen. Ik graaide per abuis een maatje 48 uit het rek… en ik verzoop erin. Ik was even vergeten dat ik al in een maat 46 paste. Ik pakte de juiste maat en die voelde ook wat groot aan, maar ik koos er toch voor. Bang dat het aanpassen van maatje 44 een teleurstelling zou worden.

Een paar dagen later had ik al spijt. De broek slobberde aan alle kanten. Ook te groot. Ik vertelde het verhaal aan een vriendin die ook al aardig wat kilo’s kwijt was geraakt. Ze herkende de grootheidswaanzin. ‘Je hersens zijn nog niet gewend aan je nieuwe ik’, zei ze. ‘Die denken dat je nog steeds zo dik bent als vroeger.’ En dat denk ik misschien ook nog wel eens. Ik heb me inmiddels voorgenomen om de volgende keer dat ik op broekenjacht ga, de juiste maat mee te nemen.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht