Zorg

Weer thuis – Column ALS Mariska van Gennep

Voor de zekerheid regel ik in het ziekenhuis eerst de uitrijkaart en dan loop ik richting de afdeling waar Sjonny ligt. Ik mag hem vandaag (dag na de operatie) ophalen. Mijn inschatting is juist. Hij ligt in zijn kleren op bed en typt dat hij heel moe en heel emotioneel is. Er komt een verpleegkundige vertellen dat hij naar huis mag, er komt echter nog iemand van het CTB (centrum voor thuisbeademing) langs.

blog 16 operatie

Terwijl we wachten, pak ik alvast de koffer in en zet de rolstoel klaar. De verpleegkundige van de CTB komt even later en stelt het door mij meegenomen reserve beademingsapparaat opnieuw in. Dan mogen we vertrekken. We geven Sjon’s buurman een hand en lopen met Sjon in de stoel, koffertje en beademingsapparaat langs de receptie. Ik vraag of we nog uitleg of een ontslagbrief krijgen. De ontslagbrief krijgen we mee voor onszelf, die voor de huisarts wordt automatisch verzonden. Makkelijk. Verdere uitleg is er niet. Thuisgekomen gaat Sjon even lekker op bed liggen. Een operatie en twee nachten in een ziekenhuis slapen hakken er flink in.

Die avond gaat de bel. Twee dames van thuiszorg staan voor de deur. Deze eerste keer komen ze even met zijn tweeën. Ze vragen naar de operatie, kijken de sonde na en geven Sjonny de voeding. Op zich lijkt het makkelijk, deze manier van voeding geven, toch heb ik besloten om dit (voorlopig) niet te willen doen. Er komt al genoeg op ons af en hier heb ik een grens getrokken. De zorgmap wordt ingevuld en de dames vertrekken weer. Vanaf nu komen er twee keer per dag verschillende verpleegkundigen Sjonny’s voeding verzorgen. Een stapje achteruit? Misschien wel, de tijd zal het leren. Voorlopig is het prettig om dit deel van de verzorging door thuiszorg te laten doen. Sjon zelf geeft ook aan dat het fijn is, dat de dames (we hebben nog geen man thuis gehad) hem de voeding toedienen, de operatiewond nakijken en de sonde verzorgen.

Natuurlijk gaat bij ons sommige dingen iets anders dan bij anderen. Waar rust voor Sjon gewenst is, komt onze oudste, Marleen, weer thuis wonen, precies in het weekend nadat haar vader thuisgekomen is. Op zich geen ramp, alleen extra drukte waar Sjonny het een beetje moeilijk mee heeft. Gelukkig zijn we gezegend met een lieve vriendenkring, waar deze keer Ron zich heeft opgeworpen om te helpen een grote kast uit elkaar te halen en mee te helpen alle spullen terugverhuizen. Hij heeft zijn zoon en Hendrik mee als hulpen, terwijl Marleen ’s zaterdagochtend nog werkt. Thuis zorg ik dat haar kamer leeggehaald wordt, ik had er mijn werkplek gevestigd. Het bureau valt uit elkaar als ik het versleep en kan naar de stort. Jammer. Gelukkig stond er beneden nog een groot bureau, waar ik voorheen ook zat en nu weer mijn plek van maak. De mappen en andere spullen die ik in lades had zet ik weer beneden neer.

Dan komen Marleen en de mannen thuis. Twee auto’s volgeladen. Wat fijn dat ze de bestelauto van haar werk deze middag mocht lenen. Allemaal dozen, kratten en losse spullen als een wasrek vinden hun tijdelijke plaats in onze woonkamer. Wat naar boven kan, zoals de grote kast die na nog een keer rijden wordt opgehaald, zetten de mannen boven neer. ’s Avonds is er voor de mevrouw van thuiszorg nog net een paadje tussen de dozen naar de keuken, de kast met voedingsspullen en naar Sjon. Morgen maar weer kijken….

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht