Zorg

Direct huid-op-huidcontact na keizersnede bevalling. ‘Natuurlijke keizersnede’ in Antonius

Als eerste ziekenhuis in Friesland introduceert het Antonius Ziekenhuis de ‘natuurlijke keizersnede’. Nadat het kindje ter wereld is gekomen, wordt het zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd.

‘Dit huid-op-huidcontact bevordert de hechting tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang’, benadrukt gynaecoloog Jeroen van de Riet.

Natuurlijkekeizersnee-Sneek

Natuurlijke keizersnede

In de nieuwe opzet controleert de kinderarts eerst de vitale lichaamsfuncties van het pasgeboren kindje. Als er geen afwijkingen of complicaties worden geconstateerd, wordt de baby meteen op de blote huid van de moeder gelegd. Vervolgens worden zij samen afgedekt met een warmtedeken. In principe worden moeder en kind gedurende het eerste uur na de keizersnede niet gestoord. ‘Hierdoor kunnen de moeder en haar partner optimaal genieten van hun prille zoon of dochter’, aldus Agnes Haga, unitleider van de kraamafdeling.

 

Natuurlijke keizersnede veilig

De keizersnede ‘nieuwe stijl’ verschilt wezenlijk van de traditionele methode. In de oude situatie werd het kindje na de geboorte eerst uitgebreid onderzocht door de kinderarts. Terwijl de baarmoeder en buikwand werden gehecht, werd de baby naar de kraam- of couveuseafdeling gebracht. ‘Omdat juist het eerste uur na de geboorte heel belangrijk is voor de relatie tussen moeder en kind, hebben we onze procedures aangepast’, verklaart de Sneker gynaecoloog.

Hij verwijst naar de nieuwe protocollen waarin de taken en verantwoordelijkheden van gynaecologen, kinderartsen, anesthesiologen en verpleegkundigen duidelijk zijn vastgelegd. Deze nieuwe methode wordt alleen toegepast als de lichaamsfuncties van moeder én haar ongeboren kind stabiel zijn. ‘Hun veiligheid staat altijd voorop’, verzekert Van de Riet.

 Keizersnede ingrijpend

De 33-jarige Shalom Bolt-Oliveiro uit Workum was de eerste patiënt die – op eigen verzoek – voor de ‘natuurlijke keizersnede’ in aanmerking kwam. ‘Een bevalling, en zeker een keizersnede, is een zeer ingrijpende gebeurtenis. In zo’n situatie is het heel belangrijk dat je als moeder meteen dicht bij je kind kunt zijn.’ Het huid-op-huidcontact verlichtte niet alleen de fysieke pijn, het sterkte Bolt ook om de borstvoeding te doen slagen. De kersverse moeder van dochter Lavendel is zeer te spreken over de verloskundige zorg in het Antonius Ziekenhuis. ‘Zoveel professionele inzet en zorgzaamheid heeft mij diep geraakt. Deze ervaring zal ik de rest van mijn leven niet meer vergeten’, aldus Bolt, moeder van negen kinderen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht