Zorg

Te vroeg geboren kind krijgt thuis sondevoeding

Na zes weken te vroeg te zijn geboren mocht Jenno Pruiksma onlangs Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen verlaten. Dat is bijzonder, want dit gebeurde al drie weken na zijn geboorte. Ondanks dat hij de voeding die hij nodig had nog niet helemaal zelfstandig kon drinken, konden zijn ouders al snel genieten van hun zoon in hun eigen vertrouwde omgeving. Zij dienen zelf sondevoeding toe dankzij het PreVOS-project van Ziekenhuis Tjongerschans.

Jenno met zijn moeder tussen de verpleegkundigen, de teamleider en de kinderarts die betrokken zijn bij het PreVOS-project.

Jenno met zijn moeder tussen de verpleegkundigen, de teamleider en de kinderarts die betrokken zijn bij het PreVOS-project.

PreVOS staat voor Prematuren vervroegd ontslag met sondevoeding thuis. In dit project krijgen ouders de mogelijkheid om in het ziekenhuis te leren hoe zij hun kindje sondevoeding kunnen geven. Zo kunnen ouders steeds meer zorg van de kinderverpleegkundigen overnemen. Ziekenhuis Tjongerschans speelt hiermee in op de ontwikkeling waarbij meer ziekenhuiszorg naar thuis verplaatst wordt. Een groot voordeel van het vervroegde ontslag is dat de veilige hechting van de baby en zijn ouders en de rest van het gezin, veel beter kan verlopen. En dat past helemaal in de visie op gezinsgerichte zorg, die het Centrum voor Vrouw, Moeder & Kind uitdraagt.

Wanneer de ouders helemaal vertrouwd zijn met het geven van sondevoeding, kunnen zij dat thuis in de praktijk brengen. Verpleegkundigen van het PreVOS-team van de Tjongerschans komen vervolgens twee keer per week op huisbezoek. Zij kijken mee met het geven van een voeding en bieden ouders alle gelegenheid om vragen te stellen. Ouders beschikken over een telefoonnummer dat altijd gebeld mag worden, wanneer er tussendoor vragen of problemen zijn. De kinderverpleegkundigen kunnen op deze manier zorg bieden die anders in het ziekenhuis gegeven wordt.

De familie Pruiksma vindt het fijn dat zij Jenno nu gezellig thuis hebben. In dit gezin met vier dochters, zijn ze wel wat gewend als het om vroeggeboortes gaat. Ook de oudere zusjes (waaronder een tweeling) kwamen wat te vroeg op de wereld, maar zijn inmiddels pittige meiden. De ouders zien het verzorgen van Jenno dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht