Zorg

Niet slapen. Slaappillen? Of toch andere slaaptips?

Slaappillen kunnen voor korte tijd soelaas bieden om slapeloosheid te bestrijden. Maar aan langdurig gebruik kleven nadelen. In Franeker is het gebruik succesvol teruggedrongen.
Foto: NDC Mediagroep/ DVHN

Foto: NDC Mediagroep/ DVHN

Slaapmiddelen vinden gretig aftrek. Bijna anderhalf miljoen Nederlanders slikken wel eens een pilletje om te kunnen slapen. Dat zijn dan de zogeheten benzodiazepines.
Daaronder vallen de slaapmiddelen, waarvan temazepam de belangrijkste vertegenwoordiger is, en de kalmeringsmiddelen, met oxazepam en diazepam als meest verstrekte middelen.

Volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen is twee op de drie gebruikers van slaapmedicatie een vrouw omdat ze slecht slapen. Slaapmiddelen zijn echter niet onschuldig.

Minder slaappillen

Huisarts Paul de Bruin in Franeker is door de jaren heen terughoudender geworden met het voorschrijven van slaapmiddelen aan mensen die geen medische reden hebben. ,,Ik schrijf ze in dat geval vooral voor aan mensen die ze tijdelijk nodig hebben. Bijvoorbeeld aan mensen die door een emotionele gebeurtenis, zoals het overlijden vaneen naaste, slecht slapen.’’

Het waarschuwen van de Franekers heeft effect gehad. Bijna een jaar later zijn 300 van de aangeschreven 1700 mensen gestopt met het langdurig gebruik van de slaapmedicatie. Huisarts Paul de Bruin is heel tevreden, net als apotheker Renate Bosma van de Franeker apotheken Saxenoord en Post.

Verslaafd aan slaappillen

De Bruin: ,,Aan slaapmiddelen kun je gemakkelijk verslaafd raken. Als je ze lange tijd gebruikt, raak je aan het effect gewend. Bovendien blijf je overdag versuft. Dat heeft invloed op de rijvaardigheid en ouderen hebben een grotere kans op vallen, waardoor ze een heup kunnen breken.’’ Bosma: ,,Als mensen hier voor het eerst komen, dan vertellen we erbij wat de risico’s zijn.Heel vaak denken ze dat het niet voor hen geldt. Ze hebben ze ‘even’ nodig. Maar voor ze het in de gaten hebben, slikken ze de medicijnen een half jaar en dan is het lastig om er weer vanaf te komen.’’

Stoppen met slaapmiddelen

Een groot deel van de chronische gebruikers in Franeker is het gelukt om in één keer te stoppen, vertelt de huisarts met bewondering. ,,Anderen hebben eerst de dosis gehalveerd of hebben bij mij of mijn collega’s om een afbouwschema gevraagd’’, vertelt De Bruin. Hij beseft dat een aantal gebruikers de pillen laat staan vanwege de kosten. Want alleen de patiënten die op medische indicatie slaapmiddelen krijgen, krijgen ze vergoed. Anderen moeten de pillen zelf betalen. Bij een eerste recept kost dat voor veertien tabletten gemiddeld €12 tot €13.

Waarom de 1400 Franeker chronische slaapmiddelengebruikers toch ’s avonds nog een tabletje innemen, is moeilijk te achterhalen. De Bruin: ,,Hopelijk hebben we ze weer even wakker geschud. Want dat is namelijk het belangrijkste van dit project: mensen bewust maken van de risico’s van slaappillen.’’

slapen, uitslapen, zondag

(Foto: NDC Mediagroep)

Tips om te slapen

  • Een glas warme melk (eventueel met honing)
  • Voor het slapen ontspannen: geen tv of computer aan
  • Een korte wandeling buiten Een warme douche of bad voor het slapen gaan
  • Op vaste tijd naar bed gaan
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht