Zorg

Een zware rolstoel – Column ALS Mariska van Gennep

Moe, maar heel blij dat Marleen weer thuis woont, duiken we ons bed in. Ook Sjonny, die vaker wat later gaat, is moe en gaat gelijktijdig met mij naar boven. De volgende dag beginnen Marleen en ik uitgerust aan onze ‘taak’. Marleen ruimt zoveel mogelijk alles op, wat beneden in onze huiskamer staat na haar verhuizing, terwijl ik veel wassen draai.

Foto: Mariska van Gennep

Foto: Mariska van Gennep

Ze vult dozen met spullen die bij oma op zolder gezet mogen worden. Heel fijn dat oma haar ruimte beschikbaar stelt. De kast op de kamer van Marleen wordt een paar dagen later door Ron in elkaar gezet en dan kan echt alles uit de woonkamer weg. De rust keert terug. Ik merk het ook aan Sjonny. Hoewel hij nog heel emotioneel is en we veel gesprekken voeren.

Ook buiten is het moeilijk voor hem. Hij rilt helemaal. Op mijn vraag of hij het koud heeft, is het antwoord nee. Zijn lichaam is helemaal van slag. Dat was natuurlijk al voor de operatie zo, door de ALS was zijn temperatuur al niet helemaal ‘normaal’ meer, maar nu lijkt het alsof het wat verergert is. We zijn nog maar net op pad als we een enorme bui op ons hoofd krijgen. Balen!

Gelukkig zien we nog op tijd een carport en daar maken we gebruik van. We vinden het heel jammer, want de rolstoel is zojuist verbeterd. Ik had gebeld dat de stoel enorm zwaar was in het duwen. De man die bij ons thuis de rolstoel nakeek, had het euvel heel gauw gevonden. De kleine zwenkwieltjes voor stonden niet goed, zodat je echt kracht moest zetten om ze in de goede rijstand te krijgen. Heel graag hadden we die middag een flink eind gewandeld met de ‘verlichte’ rolstoel. Nu maar hopen op beter weer!

Een dag later eerder vraag ik aan een van de dames van thuiszorg of Sjonny ook mag douchen. Ze wil direct alles in gang zetten, zodat deze taak ook bij thuiszorg komt, maar dat was niet de bedoeling. Het was alleen de vraag of Sjon, nu een paar dagen na de operatie, even lekker mag douchen. Ze weet het antwoord niet en verwijst me naar de ontslagbrief van het ziekenhuis. Hier staat niets in. Ik bel met de afdeling, maar ook daar blijft men me het antwoord schuldig.

Gelukkig word ik doorverbonden met de voedingsafdeling (verantwoordelijk voor de operatie) en de verpleegkundige die ik tref geeft aan dat douchen mag. In bad liggen (nog) niet. Dan vraagt ze of we geen ontslagbrief hebben meegekregen. Ik antwoord dat dit wel het geval is, maar dat er niets instaat. Dan blijkt dat de voedingsafdeling wel een brief heeft afgegeven aan de afdeling waar Sjon geopereerd is.

In dit geval de IC. Van de IC is blijkbaar niets meegegeven naar de verpleegafdeling waar hij daarna terecht is gekomen. Ze besluit ter plekke, om mij deze brief te mailen en er verder in het ziekenhuis werk van te maken. Dit is niet de eerste keer dat een patiënt zonder informatie uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Ik ben al blij met de mail. Sjonny vertelt (via de Ipad) dat hij het moeilijk vindt. De operatie op zich is hem tegengevallen en twee keer per dag thuiszorg is voor hem belastend. Niet dat de thuiszorg op zich wat te verwijten valt, integendeel, maar de druk van twee keer per dag op gezette tijden gevoed worden is voor hem heel moeilijk wennen.

En eten deden we vaak op wisselende tijden, zoals het uitkwam. Ook onze etenstijden zijn wat aangepast, zodat Sjon mee-eet en niet in de knoop komt met de voeding. Nu krijgt hij daarbij voeding én op een gezette tijd. Dat is echt anders.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht