Zorg

Inloophuis Emmen voor mensen met kanker en hun familieleden

Langzaam maar zeker wordt het fundament onder Sigrid’s Garden in Emmen steeds steviger. Plannen voor de toekomst zijn er genoeg.

Tijd voor een gesprek met directeur Jaap Boer en Petra Ottens, jeugdcoördinator van het inloophuis dat sinds 31 mei 2010 aan de Weerdingerstraat in Emmen is gevestigd.

Inloophuis Emmen

Petra Ottens-van Zanten en Jaap Boer van inloophuis Sigrid’s Garden in Emmen. (Foto: Paul Abrahams)

Inloophuis Emmen

Eerst even terug naar 20 juni 2008. Sigrid Boer verliest op 27-jarige leeftijd het gevecht tegen kanker. “Tijdens de periode dat Sigrid ziek was, kwam ik erachter dat er in onze regio geen mogelijkheden waren voor mensen met kanker en hun familieleden en vrienden om in een ontspannen sfeer lotgenoten te ontmoeten”, vertelt de 70-jarige inwoner van Emmen. “Terwijl daar bij ons wel behoefte aan was. Na haar overlijden hebben we daarom het plan bedacht om een inloophuis te openen.”

Geen eigen plek

In eerste instantie werd een onderkomen gevonden in de Meerstede, nadat een locatie aan de Kerkhoflaan om begrijpelijke redenen was afgewezen. Het splinternieuwe woon- en zorgcentrum in de wijk Emmermeer bleek geen goede locatie. “We waren daar te gast. Het was geen ‘eigen huis, we hadden geen eigen plek’. Met dank aan woningbouwcorporatie Lefier konden we terecht in een verouderde huurwoning aan de Weerdingerstraat die we voor een periode van zeven jaar hebben gehuurd. Het was de bedoeling dat ‘Hart in actie’ de verbouwing als verrassing voor haar rekening zou nemen, maar op het laatste moment ging het jammer genoeg niet door. Gelukkig heeft het regionale bedrijfsleven ons niet in de kou laten staan en vervolgens de helpende hand geboden. Meer dan dertig ondernemingen hebben ons op verschillende manieren geholpen bij het verbouwen en het inrichten. Werkelijk fantastisch. Binnen drie maanden was de klus geklaard.”

Moed bijeen rapen om naar inloophuis Emmen te gaan

Bijna twee jaar na de opening merkt Jaap dat steeds meer mannen, vrouwen en kinderen hun moed bijeen rapen en een bezoek brengen aan Sigrid’s Garden. “Gemiddeld krijgen we verdeeld over een aantal dagdelen dat we open zijn 40, 50 personen per week over de vloer. Zo hebben we vorig jaar 1300 gasten op bezoek gehad. Mensen die op zoek zijn naar een luisterend oor, die in contact willen komen met lotgenoten die hetzelfde proces meemaken. Of die in een ‘veilige omgeving’ even het verdriet willen vergeten, een paar uurtjes tot rust willen komen. Door mee te doen aan activiteiten als onder meer yoga, wandelen, boetseren en schilderen. We merken dat veel gasten baat hebben bij Sigrid’s Garden. Vooral ook omdat we een beroep kunnen doen op ervaringsdeskundige vrijwilligers. De onderlinge verbondenheid is duidelijk zichtbaar. Sigrid’s Garden is thuis voelen tussen lotgenoten.”

Verder groeien van inloophuis Emmen

Jaap Boer wil in de komende jaren proberen om het aantal gasten per jaar verder uit te breiden. “Ons werkgebied is Zuidoost-Drenthe. Zeg maar van Roswinkel tot Coevorden. Er valt veel te winnen. We willen groeien van 1300 bezoeken naar een ‘paar duizend’ per jaar. Wel moeten we nog steeds flink aan de weg timmeren om de doelgroep te bereiken. Toch zijn we de goede weg ingeslagen. We waren genomineerd voor Emmenaar van het Jaar, onze werkzaamheden worden gewaardeerd. Dat blijkt wel. Het is nu zaak om de mensen over de drempel te krijgen van een pand waar de letter ‘k’ dominant aanwezig is. Wat betreft de ruimte kunnen we een tijdje vooruit. We zijn nu enkele dagdelen per week open, dat kan desgewenst worden uitgebreid. Het streven is om na de zomervakantie elke dag open te zijn. Voorwaarde is wel dat we er meer vrijwilligers bij krijgen. We koesteren onze 20 geweldige vrijwilligers, we willen ze beslist niet te veel belasten. We hopen ook van harte dat zich een vrijwilliger meldt met kennis van zaken voor wat betreft het werven van fondsen. Ook wij kunnen elke cent goed gebruiken .”

Kidsclub en chillclub in inloophuis Emmen

Sinds enkele maanden kunnen ook kinderen terecht in inloophuis Sigrid’s Garden. “We zijn gestart met een kidsclub voor leerlingen van de basisschool en met een chillclub voor scholieren van het voortgezet onderwijs”, vertelt coördinator en ervaringsdeskundige Petra Ottens-van Zanten uit Borger die de kar trekt van het Jeugdteam Sigrid’s Garden. “We zien steeds vaker nieuwe gezichten. Vooralsnog kinderen die niet zelf ziek zijn, maar die in de directe omgeving met kanker te maken krijgen, omdat vader, moeder of een ander familielid ziek is. Dat heeft voor kinderen een enorme impact. Ze kunnen bij ons hun verhaal kwijt. We hebben inmiddels wel gemerkt dat geen enkel kind op dezelfde wijze omgaat met verdriet. Maar het is ook heerlijk om ‘er even uit te zijn’. Op dit moment vinden de bijeenkomsten van de kidsclub en de chillclub twee keer per maand plaats. Er zijn kinderen die zelfs een andere activiteit op hetzelfde moment afzeggen, om bij ons creatief bezig te zijn, te chillen, wiien of schilderen.”

 

Door Paul Abrahams, redacteur Zuidoosthoeker

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht